3 december 2021

Onaangekondigde demonstratie

4 min read

Den Haag

Rond de niet aangemelde demonstratie zondagmiddag 4 juli in Den Haag heeft de politie geweld moeten gebruiken. Een grote groep demonstranten had zich op verschillende plekken verzameld voor een demonstratie waarop de politie is ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarop is door een groep demonstranten geweld tegen de politie gebruikt. Er is één demonstrant aangehouden.

Aan het begin van de middag verzamelden zich in Den Haag meerdere groepen demonstranten. Er was geen demonstratie aangemeld en er was daarom geen organisatie aanspreekbaar. Ook in de Archipelbuurt bleek zich een groep demonstranten te hebben verzameld. Een groep van circa 150 mensen was daar samengekomen en spatte bij het zien van de politie uiteen. Een groep van schatting ruim 80 demonstranten vluchtte vervolgens het Repelaerpark in, maar werd aan de andere kant opgewacht door agenten en maakte rechtsomkeert.

Op het moment dat zij terugkwamen op de plek waar zij het park waren binnen gegaan, troffen zij daar agenten. De agenten wilden de groep kort in het park ophouden, in afwachting van een besluit over het al dan niet toestaan van de demonstratie. De groep keerde zich echter tegen de agenten en gebruikte geweld in een poging uit te breken. Zoals te zien is op camerabeelden die circuleren, zagen de agenten zich genoodzaakt geweld te gebruiken tegen de groep. De betrokken agenten zijn van plan aangifte te doen van het tegen hen gebruikte geweld+ er zijn geen agenten gewond geraakt. 

Uiteindelijk heeft zich op het Malieveld een groep demonstranten verzameld en is er vanaf het Spui een groep door agenten begeleid naar het Malieveld. Daar verliep de demonstratie verder zonder grote ongeregeldheden. Er is in de omgeving van het Malieveld een verdachte aangehouden voor openlijke geweldpleging. 

Geen geweld tegen politiemensen of anderen met een publieke taak

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Ook als er aanwijzingen zijn dat het geweld is gepleegd onder invloed van alcohol of drugs, kunnen verdachten zwaardere straffen krijgen.

Tekst politie

Foto:©Hoogland-Producties

Geef een reactie