3 december 2021

Gemeente komt met noodbevel na demonstratie, Museumplein ontruimd

2 min read

Amsterdam-De gemeente Amsterdam heeft de demonstratie op het Museumplein laten ontbinden nadat eerder een noodbevel was ingesteld. De mobiele eenheid heeft bijna alle aanwezigen van het plein verdreven en heeft daarbij ook een waterkanon ingezet. De meeste betogers hebben het plein verlaten, een kleine groep staat nog bij het Concertgebouw. Of er aanhoudingen zijn verricht is nog niet bekend.

Eerder op zondag was er overleg tussen de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie.

De organisatie van de demonstratie had aangekondigd dat de deelnemers samen koffie zouden gaan drinken, als protest tegen de coronamaatregelen van het kabinet en tegen burgemeester Femke Halsema. Zaterdag werden 58 mensen opgepakt bij een andere demonstratie op het Museumplein, gericht tegen de maatregelen.

Ook voorgaande keren dat ‘spontane’ demonstraties werden gehouden, kondigde de gemeente een noodverordening af en liep het uit op ongeregeldheden.

Elders in Amsterdam, in het Westerpark, is een betoging tegen racisme en fascisme. In Groningen, Den Haag, Rotterdam en Maastricht zijn vergelijkbare protesten.

Geef een reactie