19 september 2021

”Oma ik wil knuffelen..”: de impact van corona bij kinderen

5 min read

©Pixabay

NEDERLANDTalloze verontruste mailtjes en meldingen hebben we via-via ontvangen van ouders, opa’s en oma’s. 

Een liedje speciaal voor de aller kleinste: ”Als je van elkaar houdt, houd dan een beetje afstand”. Voor de wat oudere kinderen een hardstyle nummer.

Via verschillende media, waaronder SchoolTV, worden onze kinderen een schuld gevoel aangepraat als ze iemand een knuffel of hand willen geven. Lichamelijk contact is fout, en het is jouw schuld als oma of opa daarna ziek wordt.

Wat betekend dat nou, opgroeien met een continu aangepraat schuldgevoel? Zonder lichamelijk contact? Wat doet dat met de ontwikkelingen van een kind, met de hersenen?

Wij zijn op onderzoek uit gegaan.

Algemeen lichamelijk contact, bijvoorbeeld een knuffel, een arm om je heen, van je ouders, opa, oma, broers en zussen zijn nodig voor de mentale, lichamelijke en emotionele ontwikkeling van kinderen, krijgen zij dit te weinig ontwikkelen kinderen zich niet goed.

Hoe via de openbare ruimte en SchoolTV met kinderen wordt gecommuniceerd over corona.

Van de week werd onze redactie getipt over de indoctrinatie van kinderen op school. Door SchoolTV is er een liedje de wereld in geholpen die heet; ”Als je van elkaar houdt, houd dan een beetje afstand”

In dit liedje wordt op een kinderlijke manier uitgelegt hoeveel anderhalve meter is, en dat je afstand moet houden.

Nadat dit liedje de wereld in is geholpen verschenen er allerlij teksten rond speeltuinen: ”Als je oma van de IC wilt, houd anderhalve meter afstand”, aldus tipgevers

Reactie’s van de normale burger.

Wij hebben verschillende mensen gesproken, en sommige hadden schokkende verhalen.

”Gisteren was ik in het Openlucht Museum. Het ging er ondanks het time-slot en het desinfecteren bij binnenkomst (wat ik dus niet gedaan heb) redelijk relaxed aan toe. Geen mondkapjes, geen verspringende mensen en geen 1,5 meter afstand. Maar ook geen commentaar over het niet naleven van de maatregelen. Op 1 iemand na, een  kindje van een jaar of 8: ”Mama, even rustig lopen, anders kunnen we geen afstand houden”. Geschokt was ik..” aldus:  Saskia Tigchelaar-de Vries, moeder van 2 kinderen, 29 en 17, oma van 2 kleinkinderen, 5 en 9.

Zij vertelde ook dat ze geschokt was dat zo’n jong kind zich daarmee bezig hield. Een kind hoort kind te zijn. Volgens zeggen zijn kinderen geen dragers of zorgen ze niet voor besmettingen, dus waarom dan zeggen ‘Als je van iemand houdt, houd dan afstand?’ Kinderen hebben liefde en affectie nodig om te groeien, dat wordt nu bijna onmogelijk met de bestaande maatregelen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie | Sven Hoogland

Foto ©Pixabay

Geef een reactie