19 september 2021

Leerlingen spoorloos verdwenen

3 min read

gebouw van het Ministerie van Algemene Zaken

DEN HAAG –  Niemand schijnt te weten waar honderden leerlingen uit de Haagse regio zijn. De leerlingen hebben al langere tijd niks meer laten horen.
Er zou met ruim vierhonderd leerlingen geen contact zijn. „Ik maak mij het meeste zorgen om de ruim tweehonderd leerlingen waarmee wij helemaal geen contact kunnen krijgen”, zegt Ewald van Vliet, voorzitter van de raad van bestuur van het regionaal schoolbestuur Lucas Onderwijs. Er is een mogelijkheid aanwezig dat een deel van deze leerlingen terug is naar land van herkomst.
In totaal heeft het Lucas 34.000 leerlingen. „Het is een klein percentage, maar elk kind is er één. Ze nemen de telefoon niet op, ook hun ouders niet. Ze reageren gewoon niet. Zij krijgen dus geen onderwijs, ook niet digitaal. Veiligheid van onze leerlingen staat op één, zeker nu. Maar het onderwijs is natuurlijk ook belangrijk. We hebben hen nu gemeld bij Leerplicht.”
Door de coronacrisis wordt er niet meer gehandhaafd op leerplicht. Een plan van Geert Wilders om coulance te tonen wordt door een meerderheid van het kabinet gesteund. Maar scholen moeten wel blijven melden, niet om een leerplichtambtenaar erop af te sturen, maar om de grootte van het probleem duidelijk in beeld te krijgen.
©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie