19 september 2021

LC staakt overleg met Schouten ‘kabinet wil eigen agenda doordrukken’

4 min read
AMSTERDAM – Landbouwminister Carola Schouten lijkt op geen enkele manier de landbouw te willen helpen. Volgens het Landbouw Collectief, een uniek verbond van agrarische belangenorganisaties, heeft het overleg wat zij woensdag met Schouten hebben gehad, niets uitgehaald. de vertegenwoordigers zijn er van overtuigd dat het kabinet hun eigen agenda wil doordrukken. Hierdoor heeft het nu geen zin om in overleg te blijven.
Volgens het collectief werd er in november vorig jaar al een plan getoond en hebben zij maatregelen voorgesteld die gunstig waren voor de hoeveelheid stikstofuitstoot.  In de overleggen die sindsdien hebben plaatsgevonden komt volgens het collectief steeds weer naar voren dat het kabinet zijn eigen plan trekt.
Volgens de klagers wordt de Spoedwet Aanpak Stikstof vooral gebruikt om boeren buitenproportioneel te beboeten. Volgens de boeren is er in februari, tegen het advies van het landbouw collectief, een regeling aangekondigd voor de opkoop van de boerenbedrijven. Uit eigen berekeningen blijkt dat het effect wat de opkoop regeling op de Natura 2000-gebieden moet hebben, zeer minimaal is.
Minister Schouten zou overigens ook doof zijn voor de maatregelen die door de boeren is voorgesteld om de stikstofuitstoot verder te beperken. Volgens hen kan dit door eiwitarm voer, meer beweiden en uitrijden van mest aangelengd met water. Het overleg over deze maatregelen loopt volgens de boerenorganisaties heel stroef. “Alle goede ideeën vanuit de sector worden juridisch lamgeslagen vanuit het ministerie.”
Het collectief noemt het onbegrijpelijk en onverantwoord dat de boeren juist uitgerekend tijdens de coronacrisis de maatregelen door de strot gedrukt krijgen.  “De minister kan nog steeds de reductie van stikstof met de boeren en de rest van de keten doen in plaats van zonder, maar dat vraagt van haar wel een fundamenteel andere opstelling dan we nu al een half jaar ervaren”, aldus Landbouw Collectief-voorzitter Aalt Dijkhuizen.
©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie