17 september 2021

Horecagelegenheden gaan gebukt onder maatregelen

4 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

NEDERLAND – De situatie voor horecagelegenheden wordt steeds pijnlijker, vooral omdat het kabinet besloten heeft om de coronamaatregelen tot minstens 28 april te verlengen. Het wordt steeds lastiger om staande te blijven zonder enige vorm van omzet.

Voor Rober Willemsen van de Koninklijke Horeca Bond Nederland en eigenaar van twee Rotterdamse kroegen  is het  duidelijk. “Hoe langer dit duurt hoe groter de kans dat ondernemingen gaan omvallen.”

De verlenging is voor de gehele sector een pijnlijke beslissing. ”Heel de maand april valt gewoon weg. Maart was voor de branche al een desastreuze maand. April wordt nog erger. Dus ja, we zullen gewoon snel een pakket aan maatregelen moeten krijgen om zoveel mogelijk faillissementen en ellende te voorkomen. Maar dat er faillissementen komen, is onvermijdelijk.”

Voor horecagelegenheden geldt hetzelfde principe als bij coronapatiënten. Als er onderliggende problemen zijn, is de kans groter dat ze het niet zullen redden. “Dat klinkt hard, maar het is wel zo”, zegt Willemsen. “Corona kan voor veel bedrijven het laatste zetje zijn. En als het zo doorgaat kunnen ook gezonde bedrijven omvallen.”

Een noodfonds vanuit het kabinet zorgt ervoor dat horeca ondernemers tot 90 procent van de loonkosten vergoed kunnen krijgen. Ook krijgen ze een eenmalige uitkering van vierduizend euro en kunnen zij een uitkering tot bijstandsniveau aanvragen bij hun gemeente. Peter Bender van café de Ooievaar in Rotterdam-Delfshaven vindt dit echter niet realistisch. “Stel je voor dat je een huur hebt van 2000 euro en dan heb je ook je gas en licht nog en je verzekeringen”, reageert Bender. “En vergeet niet: dan heb je ook nog een thuissituatie met woonlasten. Nee, ik denk echt dat veel zaken gaan omvallen, zeker als het tot 1 juni duurt zoals ik verwacht. En dan hoop ik maar dat ze coulant zijn met de afbetaling van schulden.”

Om de lokale kroegen en restaurants te steunen, wordt er momenteel gebruik gemaakt van cadeaubonnen. “In de eerste week had ik al 2500 euro aan bonnen binnen”, zegt Bender. “Geweldig! Zoveel mensen die het je gunnen. Ik moet er alleen wel rekening mee houden dat ze dat geld niet meer uitgeven dus dat houd ik echt apart.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie