19 september 2021

FDF levert goederen af bij Circus Renz

8 min read

NEDERLAND – “De mensen die ons vaak met open mond naar hun acts laten kijken, stonden vanmorgen zelf even met open mond en in dankbaarheid toe te kijken toen tientallen balen en pakken stro, kuil en hooi werden afgeleverd in Drachten,” Stelt Farmers Defence Force eigen Mick Tinga nadat de oproep van Circus Renz ook door hun werd opgepikt.

Tinga, die regio beheerder is voor de boerenorganisatie, stapte onmiddellijk naar voren en begon namens het FDF een inzamelingsactie, en met succes. Dat de oproep van FDF aan boeren rondom Drachten en fourage handelaren zo succesvol zou zijn, had Circus Renz Berlin niet durven dromen.

Door de maatregelen rondom het coronavirus raakte het geliefde circus in de probleme, zij kunnen niet meer optreden en dus er geen inkomen. Hierdoor kan er geen voer gekocht worden voor de dieren die met hen meereizen. “De mensen van Circus Renz waren enorm blij met de gulle giften van de boeren en fourage handelaren.”

Ook bleek achteraf dat het FDF en deze mensen toch nog best wat met elkaar gemeen hebben. “Tijdens een korte rondleiding langs de dieren, vertelde een medewerker dat het circus in het verleden te maken heeft gehad met een inval van dierenextremisten, die alle staldeuren open hadden gezet waarna vier pony’s op de rijweg belandden en geschept werden door een bus.” Vertelt Tinga.

Het circus en Farmers Defence Force delen nog meer overeenkomsten, zo hoeven beide partijen niet op de steun van de overheid te rekenen. In verband met het coronavirus en de vele tekorten die dreigen, heeft het FDF haar netwerk ingezet voor diverse inzamelacties. Naast het inzamelen van voer, zijn zij ook actief bezig met een inzamelactie voor de zorg. Eerder werden al dozen vol mondkapjes, handschoenen, desinfectans, brillen en overalls afgeleverd bij het Rode Kruis, zorginstellingen en uitvaartverenigingen. “All4One in optima forma.”

“Het is frappant dat alle sectoren die de laatste jaren niet op respect of erkenning mochten rekenen: de boeren, de zorg, de transportsector maar ook het supermarktpersoneel, nu de kar trekken in Nederland, en dat wordt in de samenleving gewaardeerd,” stelt de regio beheerder. “Voor dit Kabinet en deze Tweede Kamer maakt dat niet uit. Terwijl de Corona crisis alles op slot zet, gebruikt Rutte III deze periode om de boeren schaakmat te zetten,” Tinga doelt op de stikstof crisis die ons land al een half jaar bezig houdt en waar het FDF nog altijd tegen vecht. “Met een haastig in elkaar geflanst stikstofakkoord: de nieuwe Regeling Natuurbescherming werd vorige week gepubliceerd in de Staatscourant, en ook provincies zijn bezig boeren de nek om te draaien. Waar zijn nu de bewindslieden en politici die op 1 en 16 oktober riepen dat ze er voor de boeren waren?” Vraagt hij zich af.

“Dit Kabinet maakt er een puinhoop van: ze negeren al jaren de mensen die waarschuwen dat een beleid wat zogenaamd de markt laat regeren, tot ernstige crisis kan leiden, met grote tekorten.” Wat zichzelf inmiddels bewijst tijdens de crisis die het coronavirus in ons land veroorzaakt. “Zelfvoorzienend zijn is belangrijk. Voor de voedselvoorziening, maar ook in de zorg. De corona crisis heeft duidelijk gemaakt hoe ‘korte termijn’ het politiek beleid is. Nog steeds lijken de beleidsmakers te willen bereiken dat de boerenstand wordt gehalveerd samen met het aantal dieren.” in recente weken zijn er beelden naar buiten gekomen die duidelijk zichtbaar maken dat de lucht veel schoner is, ondanks dat de landbouw geen seconde is gestopt. De agrarische sector draait overuren.

“Terwijl de data omtrent de luchtkwaliteit duidelijk maakt dat de landbouw niet de oorzaak is van de luchtverontreiniging. En terwijl andere landen al tekorten in de voedselvoorziening voorzien door deze Corona crisis, dendert Den Haag dom en onnozel door met hun desastreuze plannen.” Benadrukt Tinga. “Rutte riep op om met 17 miljoen mensen schouder aan schouder te staan. Nou: Rutte: doe dat dan ook, en steek ons geen mes in de rug! Voeg de daad bij het woord en stop met boertje pesten en een waardeloos stikstofakkoord dat alleen een handvol grote industriëlen vooruit helpt en niemand anders! De Nederlandse boeren zullen in deze crisis de schouders er onder blijven zetten, mensen helpen wanneer we dat kunnen.”

Als laatste bedankt hij de donateurs en laat weten dat ook het circus een bedankje klaar heeft. “Namens FDF en mijzelf wil ik alle boeren en fourage handelaren bedanken die zo spontaan op onze oproep hebben gereageerd. Ook de mensen van Circus Renz bedanken jullie én hebben aangeboden om, zodra dat weer mogelijk is, jullie allemaal te bedanken met een mooie voorstelling.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie