17 september 2021

Stille protest in aanloop MH17 proces

3 min read

DEN HAAG – Bijna zes jaar later begint op 9 maart de strafzaak tegen de vier verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen, waaronder 196 Nederlanders. Vorig jaar juni maakte het Openbaar Ministerie bekend dat zij de vier verdachten zouden gaan vervolgen.

De strafzaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De vier verdachten zijn drie Russen en één Oekraïense man, of zij bij het proces aanwezig zijn is niet bekend.

Hoelang de strafzaak zal gaan duren is moeilijk in te schatten, maar verwacht wordt dat er maanden aan voorbij zullen gaan. Op 9 maart begint de eerste fase van de zaak, die zal bestaan uit regiezittingen. Wanneer de inhoudelijke behandeling van start gaat is nog niet duidelijk. De eerste zittingsdagen zullen vooral inventariserend van karakter zijn. Deze zittingen zijn ingepland vanaf 9 tot 13 maart.

Een dag voor de eerste zittingsdag heeft de Werkgroep Waarheidsvinding MH17 opnieuw stoelen geplaatst tegenover de Russische ambassade in Den Haag. 298 stoelen, voor alle 298 slachtoffers. Het stille protest is vandaag voor de derde keer, de actie is tegen de houding van Rusland. Volgens initiatiefnemers hebben zij doelbewust het onderzoek naar de vliegtuigramp tegengewerkt.

Volgens de organisatie van de actie, Werkgroep Waarheidsvinding MH17, heeft Rusland zich schuldig gemaakt aan liegen, beschermen zij getuigen, verdraaid Rusland de waarheid en is het land met valse bewijzen gekomen. Woordvoerder Sander van Luik vraagt zich hardop af: “Is dit nou de manier waarop we met elkaar omgaan?”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie