27 september 2021

Pindadiefstal bij KLM, schoonmaakster weer terug in dienst

3 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

AMSTERDAM – De rechtbank Amsterdam heeft besloten dat luchtvaartmaatschappij KLM de toegangspas moet teruggeven aan een schoonmaakster die twee jaar geleden werd ontslagen. Zij werd verdacht voor het stelen van een handvol pinda’s. De vrouw werkte via Klüh als schoonmaakster van de vliegtuigen.

In februari 2018 werd de schoonmaakster op staande voet ontslagen nadat er bij een controle een kotszakje met een handvol pinda’s was aangetroffen tussen haar spullen. In het reglement van schoonmaakbedrijf Klüh staat dat het meenemen van voedingsmiddelen uit vliegtuigen reden is voor ontslag. De vrouw ontkende iets met de noten te maken te hebben gehad,

Eind 2018 oordeelde de kantonrechter dat niet vast was komen te staan dat zij de pinda’s had weggenomen en dus was zij onterecht ontslagen. Het schoonmaakbedrijf moest haar tien maanden achterstallig salaris betalen en werd verplicht haar weer in dienst te nemen.

De luchtvaartmaatschappij weigerde echter om de vrouw haar toegangspas terug te geven waardoor zij haar werk niet kon doen. Volgens KLM wordt er een streng veiligheidsbeleid gehanteerd. Ingenomen pasjes worden nooit teruggegeven.

De vrouw stapte opnieuw naar de rechter, die oordeelde dat KLM, op basis van de waarneming van een security officer, de pas destijds mocht innemen. Maar zegt wel dat KLM het besluit had moeten heroverwegen toen bleek dat er geen bewijs was voor de pindadiefstal.

De luchtvaartmaatschappij is nu verplicht om de pas aan de schoonmaakster terug te geven, doen zij dat niet moeten zij een dwangsom betalen tot maximaal 10.000 euro.

De rechtbank vindt dat de vrouw geen recht heeft op de schadevergoeding die zij eiste.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie