26 juli 2021

Boeren protest: het verslag.

11 min read

DEN HAAG – Vannacht en vanmorgen zijn er honderden boeren uit verschillende provincies richting Den Haag vertrokken om te demonstreren tegen het stikstofbeleid. Omdat de boeren niet via de snelwegen naar Den Haag mochten, moesten zij gebruik maken van provinciale wegen.

De actiedag werd gehouden een dag voor het overleg van de Tweede Kamer met minister Carola Schouten. De Kamer bespreekt onder meer het pakket maatregelen van een half miljard euro om veeboeren uit te kopen en hun bedrijven schoner te maken.

Donderdagmiddag zullen het Landbouwcollectief en het Mesdag-Zuivelfonds de uitkomsten van een eigen ondersoort naar de stikstof uitstoot presenteren in Den Haag. Het fonds zegt dat ze gaat aantonen dat het kabinet bij het stikstofbeleid van verkeerde cijfers van is uitgegaan, hierbij doelt het fonds op de cijfers die het RIVM eerder presenteerde.

De boeren vinden dat zij snoeihard worden afgerekend op hun bijdrage aan de stikstofuitstoot.

De boeren hebben al eerder actie gevoerd tegen het huidige kabinetsbeleid. De eerste vond plaats op 1 oktober vorig jaar, bij deze actie stonden er duizenden tractoren op het Malieveld. Een actie die nog steeds voelbaar is. 15 dagen later stonden zij voor de provinciehuizen in heel Nederland. Ook hier ging het er fel aan toe op sommige locaties. In december konden we de actievoerders nogmaals zien langs de snelwegen en bij het binnenhof. Dit gebeurde nadat de rechter had verboden om distributiecentra te blokkeren.

In een gedragscode riep Farmers Defence Force hun achterban op om zich aan de afspraken te houden. De afspraken bestonden onder andere uit het niet rijden op snelwegen, vluchtstroken vrij te houden en geen geweld te gebruiken.

Naast de actievoerende boeren waren ook de Noordzeevissers aanwezig. Ook zij zijn boos. Door klimaatmaatregelen en de bouw van honderden windparken krijgen zij minder ruimte om te vissen. Flevolandse regiobeheerder van het FDF, Mick Tinga, maakte eerder vandaag bekend dat de vissers tijdens het protest de ruimte zouden krijgen om hun zorgen te delen.

Job Schot, voorzitter van Eendracht Maakt Kracht betrad het podium om namens de Noordzeevissers te spreken. ,,De Noordzee, waar wij als vissers de oudste papieren van hebben, wij worden van de ene op de andere dag van onze bestekken verdreven. Maar ook de vis die wordt weggejaagd. Zij hebben geen paar en leefgebied meer.” De voorzitter die zich al enkele jaren hard maakt voor zijn beroep doelde op de vele windparken die op de Noordzee worden neergezet. ,,Stop met die waanzin, waarin de natuur, vis en de visserij alleen maar verliezers zijn.”

Ook kon de voorzitter van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, niet ontbreken. Tijdens zijn toespraak riep hij Mark Rutte en Carola Schouten op om binnen drie kwartier hun excuses aan te bieden. Beide gaven hier geen gehoor aan, waarop de boeren te voet hun weg naar het Ministerie van Landbouw vervolgde, maar werden nog voordat zij er heen konden al door de politie tegengehouden.

Enkele duizenden boeren waren met hun tractoren aanwezig op het aangewezen demonstratie terrein, de Koekamp. Hoeveel er uiteindelijk naar het Ministerie liepen is niet bekend.

Wel konden de boeren rekenen op een excuses van Milieuminister Stientje van Veldhoven. ,,Wij hadden dingen beter kunnen doen. Ik ben bereid daar mijn excuses voor aan te bieden.”

Ook Thierry Baudet, leider van de rechtse Forum voor Democratie was aanwezig om de aanwezige menigte toe te spreken. ,,Het is ongelooflijk belangrijk dat jullie hier zijn. Deze strijd is nog lang niet gewonnen, maar de hypocrisie van de politiek is deze week meer dan ooit zichtbaar geworden. Er is geen stikstof probleem in Nederland.” Benadruk Baudet, wat een hard gejuich van de menigte uitlokt. ,,Er is een administratief probleem dat komt doordat burocraten hier stupide regels hebben gemaakt. En in Duitsland zijn de normen 140 keer minder streng. Dat is niet uit te leggen, en ik dezelfde week waarin dát op de agenda staat en waarin jullie hier zijn, kiest het kabinet voor het openzetten van onze grenzen voor producten uit Amerika, Canada en Mexico die onder totaal andere omstandigheden zijn geproduceerd. Die hypocrisie kon niet groter zijn.” Zo haalt de FVD voorman hard uit naar het kabinet. ,,Het is zo belangrijk dat u deze strijd voortzet, dit is niet een kwestie van één keer. Ze hopen er op dat met een paar aardige woorden, een paar kleine compromissen, de rust terugkeert. Dat men het wel weer pikt, dat men dan toch maar weer op die partijen blijft stemmen. Jullie moeten laten zien dat jullie échte verandering willen. Alleen als we het samen doen, als we echt kiezen om nu op andere partijen te gaan stemmen. Om nu eens echt in beweging te komen, zoals jullie vandaag, alleen dan gaat er iets veranderen.” Het publiek herinnert de politicus dat zij volgend jaar pas kunnen stemmen. ,,En inderdaad! Volgend jaar kunnen we weer stemmen. Dat klopt.” Antwoord Baudet met een trotse lach. ,,Maar tot die tijd moet u hier blijven komen. Tot die tijd moeten we samen dit blijven doen. En wij doen wat we kunnen in de Tweede Kamer. Wij zijn nu nog klein, maar we worden hopelijk veel groter en wij zullen blijven strijden voor jullie belang, voor het belang van die fantastische boeren in Nederland. De beste van de wereld.”

Maar voordat Baudet het podium mocht verlaten confronteerde Jos Ubels, bestuurslid van het FDF, hem met zijn speech. “Ik wil je meegeven dat alleen stemmen winnen en positief praten over de boeren ook vertaald moet worden in beleid. Als jij straks de positie krijgt om dat te doen, dan moet je dat ook laten zien, anders komen we terug. Ook voor jou.” Ook hier had Baudet een antwoord op. ,,Daar hou ik jullie aan!”

Inmiddels zijn de meeste boeren alweer huiswaarts. De politie heeft laten weten tijdens de demonstratie vier arrestaties verricht te hebben voor onder andere verstoring van de openbare orde, opruiing en belediging. Ook vinden er alcoholcontroles plaats op de Utrechtsebaan, Willem Witsenplein en de Zuid Hollandlaan.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie
©foto’s van Jan Hendrik Rademaker en Sven Hoogland.

Geef een reactie