3 december 2021

Vissers haken aan bij Farmers defence Force

3 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

NEDERLAND – De boeren die woensdag op de Koekamp staan zullen gesteund worden door actiegroep Eendracht Maakt Macht (EMK), de actiegroep van de Noordzeevissers maakte dinsdag bekend ook naar het protest te zullen gaan. EMK was eerder al aanwezig bij het eerste boerenprotest op 1 oktober 2019.

Het bestuur aarzelde even om aan te haken bij eventuele toekomstige protesten van het inmiddels radicale Farmers Defence Force. EMK zelf doet alleen publieksvriendelijke acties, waardoor een overleg tussen de boeren en de vissers nodig was. Zij kregen echter toezegging dat de demonstratie normaal zal verlopen.

Naast de boeren worden ook de vissers gedupeerd. Zij komen in actie tegen de grootschalige uitrol van windenergie. Volgens de actiegroep veroorzaken de 22.500 windmolens flinke schade aan de Noordzeenatuur. De windmolens worden in honderd windparken geplaatst.

Naast de schade aan de paaigronden van de vis en de visbestanden mogen de vissers niet in windparken vissen en raken ze extra ruimte kwijt omdat natuurorganisaties als natuurcompensatie zeereservaten hebben opgeëist. „Noordzeevissers worden net als agrariërs opgeofferd voor dubieus milieu- en klimaatbeleid”, stelt EMK.

Hoeveel vissers naar Den Haag komen, is onduidelijk, maar er wordt gesproken over honderdtallen. Bestuursleden van EMK reizen met het openbaar vervoer naar de Koekamp, of hun aanhang ook met het OV zal gaan is nog even afwachten.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie