27 september 2021

19 februari: Boerenprotest. Wat weten we?

6 min read

DEN HAAG – Morgen zullen zo’n 7500 boeren zich verzamelen in Den Haag. Deze keer niet op het Malieveld, maar op de Koekamp. De duizenden trekkers zullen elders geparkeerd worden, daarnaast mogen de boeren geen gebruik maken van snelwegen, waardoor het verkeer mogelijk nog meer hinder zal ervaren dan in oktober vorig jaar. Mochten de boeren wel hun weg vervolgen via een snelweg, krijgen zij een boete.

Actiegroep Farmers Defence Force, die het protest organiseert, heeft de boeren specifiek gevraagd niet over de snelwegen heen te gaan, helaas voor het verkeer betekent dit dat de boeren gebruik zullen maken van de B-wegen. Hierdoor zullen rotondes en kruispunten afgezet worden en is de kans op opstoppingen en files groter.

In plaats van het inmiddels beruchte Malieveld zal er gebruik gemaakt worden van de Koekamp, waar eerder deze maand al een burgerprotest heeft plaatsgevonden. De locatie ligt vlak naast Den Haag Centraal waardoor het makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Hoe groot de overlast precies zal zijn is onduidelijk en dus nog even afwachten. Rijkswaterstaat houdt rekening met het ergste.

Naast de boeren zullen ook vissers aanwezig zijn, actiegroep Eendracht Maakt Macht liet eerder vandaag weten aan te haken bij het FDF. Ook hebben meerdere burger verzetsgroepen laten weten dat zij aanwezig zullen zijn bij het protest. Het doel richt zich vooral op de agrarische sector, maar geeft ook ruimte aan zowel vissers als burgers om hun onvrede te laten horen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In dit geval, meer geluid. Laten we hopen dat Den Haag het dit keer wel hoort.

De meeste burger verzetsgroepen zullen er in eerste instantie staan om de boeren te steunen, maar vragen ook aandacht voor de slechte (ouderen)zorg, het pensioen, jeugzorg, de belastingdienst, armoede, woningnood en een eerlijke rekenrente. Naast hen zullen ook veel ondernemers aanwezig zijn.

Ook woensdag zal het Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) niet aanwezig zijn bij de demonstraties, geen eerste keer. De voorgaande keren waren zij ook niet aanwezig. LTO Noord bracht eerder al het volgende statement naar buiten:”LTO Noord focust zich op het binnenhalen van de afspraken die binnen het Landbouwcollectief zijn gemaakt. Wij zien graag dat de acties bijdragen aan het binnenhalen van die punten. We vragen onze leden om de acties publieksvriendelijk te laten verlopen. Kies voor de auto of de trein als u aanwezig wilt zijn. We roepen iedereen op om aanwijzingen van de lokale autoriteiten te respecteren.”

Ook ZLTO zal er niet bij zijn. ”Als ZLTO komen we vanuit onze eigen rol op voor de belangen van de boer. We laten het aan de leden zelf of ze deelnemen aan de acties. Het ene lid gaat nu eenmaal liever mee actievoeren en een ander lid kiest voor een gesprek.” LLTB gaat ook niet en sluit zich aan bij de woorden van het ZLTo maar is wel de enige die zwart op wit beweert vertrouwen te hebben in het Landbouw Collectief. De meeste van de organisaties zullen wel aanwezig zijn.

Een aantal van deze organisaties nemen zelfs een plek in op het podium. Zo zal Producentenorganisatie Varkenshouderij en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond het podium betreden in de vorm van hun voorzitters. Ook het bestuur van de Partij voor Zeeland zal een woordje doen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie