26 juli 2021

25 jaar Karelskamp: een dag in De penitentiaire inrichting.

5 min read

Vestigingsdirecteur Ton Golstein en hoofd Veiligheid Bart Kuipers waren er beiden bij toen in 1995 de Karelskamp van start ging in Almelo. Golstein als managementtrainee, Kuipers was teamleider beveiliging. Ze hebben de PI een behoorlijke groei zien doormaken. In vele opzichten. “In het begin was er plek voor 50 gedetineerden. Inmiddels hebben we 182 cellen en ruim 160 medewerkers.

ongeveer 300 bezoekers kwamen de penitentiaire inrichting op 15 februari bewonderen, verdeeld in meerdere groepen van 14 personen kregen zij een rondleiding in het complex. Aan het eind was je weer bij het begin zonder dat je het wist.

Alle 300 personen moesten door de detectie poortjes heen, schoenen gingen uit, de riemen gingen af. Bij een piep moest je terug en zonder piep mocht je door lopen. Zoals Bart Kuipers vertelde ‘je weet nooit wie er binnen komen en of ze hier bekende hebben zitten.’ Dit was ook de rede dat iedereen zijn ID kaart of paspoort bij zich moest hebben. Telefoons moesten in een kluisje.

De rondleiding werd met veel passie en humor gegeven. Het is natuurlijk ook een soort van werving en selectie. Ze zijn namelijk nog steeds opzoek naar personeel. Bert Kuipers verteld aan het einde van de rondleiding dat slechts een paar van de personen de selectie ook daadwerkelijk haalt.

De gedetineerden

Ze werken en kunnen studeren, de PI streeft er naar om de gedetineerden op alle manieren te helpen, mits ze geholpen willen worden. Zo kunnen de gedetineerden uit de bibliotheek ook boeken halen. Van harry Potter tot Peter. R. Voor iedereen is er iets te vinden. De grap dat ‘escape from Alcatraz’ er niet is kon er niet aan ontbreken. De gedetineerden kunnen daarnaast ook gebruik van maken van een aparte ruimte waar ze hun geloof kunnen uiten. Op vrijdag is het een moskee en op zondag is het een kerk. Ze hebben een winkel waar ze hun eten kunnen kopen. Ook is er een ruimte waar in gekookt mag worden, de maaltijden worden vervolgens in de cel genuttigd. Ze mogen dit in hun recreatie tijd doen, maar die is voor de meeste zo kostbaar dat ze dat liever niet doen.

Drugs en telefoon honden

In de PI word regelmatig gezocht naar drugs, zo nu en dan word er ook wel wat aangetroffen. Maar er zijn ook honden die naar telefoons op zoek zijn. De PI noemt deze de ‘mobielhond’ het is niet bekend of er al een mobiel is gevonden door de honden die daar speciaal voor zijn opgeleid.

©Hoogland-producties/Sven-fotografie

Geef een reactie