19 september 2021

Verzoek voor mediaverbod door rechtbank afgewezen

3 min read
DEN BOSCH – Het verzoek voor een twitterverbod van één van de advocaten in de zaak Operatie Alfa is door de rechtbank afgewezen. Zo heeft de rechtbank Oost-Brabant laten weten. “Tijdens de zitting mogen journalisten gewoon via Twitter verslag doen.” Maandag zal de eerste zitting in de zaak rondom de Osse crimineel Martien R. en zijn familie plaatsvinden.

De regels van de zitting gelden strenger dan bij andere zaken. De rechtbank heeft gemeld dat dit vanwege veiligheids- en privacyredenen is. Officieren van justitie mogen dan ook niet gefilmd of getekend worden en mogen de stem van verdachten niet worden vervormd of worden opgenomen.

Zo schrijft de rechtbank ook dat het belangrijk is voor het Openbaar Ministerie dat de officieren veilig hun werk kunnen doen en zich vrij voelen om beslissingen te nemen. Volgens de rechtbank maakt het OM zich zorgen. “Er kan niet worden gezegd dat dergelijke zorgen niet reëel zijn.” De advocaat die Martien R. bij staat, Jan-Hein Kuijpers, snapt het filmverbod niet en noemt het ‘totaal overtrokken.’

Naast het aangevraagde en inmiddels afgewezen twitterverbod door één van de advocaten werd er ook bezwaar gemaakt tegen het opnemen van de stem van de verdachten. Wie dit verzoek heeft gedaan is niet bekend. De rechtbank laat weten nooit eerder zo’n verbod gehad te hebben tijdens een zitting.

Volgens de rechtbank kwam dit bezwaar deels vanwege de grote media-aandacht en de bijbehorende bezorgdheid voor stigmatisering. Zo zei advocaat Kuijpers over het OM: “Ze doen alsof ze hier te maken hebben met een soort Holleeder in het kwadraat.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie