27 september 2021

Fijne Valentijnsdag! #12

5 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

Hai, ben ik weer. Ja, de tweede keer deze week.. Het is namelijk Valentijnsdag en daar mag een uitzondering voor gemaakt worden.

Wel een beetje cliché, maar het is een feestdag, gelukkig geen officiële, al voelen velen zich verplicht hier wel aan mee te doen. Ik sla het over. Ja, liefde is leuk, maar dat is het op alle dagen. Niet alleen op 14 februari.

Persoonlijk hou ik wel van Valentijnsdag, of eigenlijk van hoe het hoort te zijn. Die date nights en cadeautjes die stelletjes voor elkaar kopen, de ontbijtjes op bed en alles moet rood zijn. Vreselijk als je het mij vraagt. Doe mij maar de onschuld van een verliefde man die de liefde verklaart aan zijn favoriete vrouw, of het meisje dat stiekem een briefje geeft aan die ene leuke jongen. Zelfs de aanzoeken vindt ik leuk. De sfeer en de liefde die oppeens zo overduidelijk is, wie houd daar nou niet van?

Genoeg mensen die deze dag liever zien verdwijnen, wat begrijpelijk is. De laatste jaren wordt het uitgemolken tot één van de meest commerciële dagen ooit, zelfs kerst kan er niet aan tippen. Winkels die hun authenticiteit kwijtraken en alle gebroken harten die liever de hele dag in bed doorbrengen.

Valentijnsdag, voor iedereen betekent het iets. De verjaardag van een ‘liefdesbaby’, een dag die de vervelende herinneringen terugbrengt, het moment voor dat perfecte huwelijksaanzoek, de dag van de liefde en oneindige chocolade. Ik doe het vooral voor dat laatste. Calorieën maken vandaag eventjes helemaal niks uit. Maar wat betekent het nou eigenlijk echt?

De dag hebben we te danken aan Sint Valentinus, een bisschop uit Italië die zijn hart op de goede plek had zitten. Hij hielp de ouderen, de armen en alles en iedereen die kwetsbaar was in de maatschappij. Verder is er niet veel bekend over de goedheiligman. Op 14 februari werd hij op gruwelijke wijze vermoord, dus eigenlijk vieren er zijn sterfdag. Waarom dit op een romantische manier wordt gedaan? Dat is pas zo sinds de 14de eeuw. Waarschijnlijk komt dit door de vele verloofden die zijn graf bezochten om hem te smeken hun huwelijk te zegenen.

Omdat de beste man christelijk was, behoort Valentijnsdag tot een christelijke feestdag, dit geloof moest hij met de dood bekopen. In de islamitische landen is het daarom ook verboden om de dag van de liefde te vieren. Pas sinds de 17de eeuw sturen wij kaarten naar onze Valentijnen, maar zelfs dat is niet meer wat het ooit geweest is. Vroeger werden deze namelijk zelf gemaakt met een leuke tekst erbij. Tegenwoordig doen we dit gewoon via snap chat of messenger.

Fijne Valentijnsdag.

Corine.

 

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie