3 december 2021

Winterswijker veroordeeld voor schieten op politie

5 min read

WINTERSWIJK – Woensdag veroordeelde de rechtbank een 22-jarige Winterswijker tot 6 jaar celstraf. De twintiger werd schuldig geacht voor het beschieten van twee agenten eind 2018 in een flat aan de Keizersdwarsweg.

De straf valt lager uit dan de 8 jaar eis van de officier van justitie, hetzelfde werd geëist voor een medeplichtige 27-jarige Arnhemmer. Naast poging tot doodslag werd beiden ook verdacht van poging tot afpersing én verboden wapenbezit.

De Winterswijker bekende eerder al in de rechtszaal dat hij zijn vuurwapen had gebruikt. Hij vetklaarde destijds: “ik schoot twee keer achter elkaar omhoog.” Maar volgens hem was het nooit de bedoeling om iemand te raken. Dit laatste neemt de rechtbank mee in de strafoplegging. De rechtbank concludeerde dat er niet bewezen kan worden of hij bewust op de agenten geschoten heeft.

De Arnhemmer is inmiddels op vrije voeten. Zijn celstraf van 13 maanden valt veel lager uit dan wat het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem had geëist. De rechter vindt dat alleen zijn medeplichtigheid bewezen kan worden. Hij was die bewuste avond samen met de man uit Winterswijk toen zij probeerden de twee bewoners op gewelddadige manier af te persen.

De derde verdachte, een 26-jarige vrouw uit Winterswijk, heeft alleen een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand voor vuurwapenbezit opgelegd gekregen. De rechter is van mening dat het gebruikte vuurwapen bij haar thuis lag. Bij het schietincident raakte zij zelf zwaargewond.

Naast de celstraffen moeten de twee mannen ook schadevergoedingen van 8000 euro en 9500 euro betalen aan de agenten. Één van hen raakte bij het schietincident gewond. Zijn steekwerend vest kon voorkomen dat de kogel in zijn lichaam kwam. Het OM concludeerde eerder al dat de twee agenten die hun dienstwapen gebruikten, rechtmatig hebben gehandeld.

De agenten lieten eerder in de rechtszaal al weten dat zij doodsangsten hebben uitgestaan. De politie hung af op een melding van twee inwoners die zich bedreigd voelden. Één van de agenten besloot polshoogte te nemen toen er buiten geluiden te horen waren. Hierna ontstond er een vuurgevecht.

Beide agenten ervaren nog dagelijks hinder door het incident. Één van hen kan niet meer zijn zijn werk als agent uitoefenen nadat er bij hem posttraumatische stressstoornis is vastgesteld.

Zijn collega is nog wel actief bij de politie, maar ervaart nog dagelijks stress en andere hinder. “De manier waarop ik mijn werk doe, is minder vanzelfsprekend geworden. Ik ben voorzichtiger en soms gespannen, en dat stoort mij. Toch wil ik dit werk blijven doen. Maar ik blijf elke dag bezig met het schietincident.” Zo vertelde de agent in de rechtbank.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie