18 oktober 2021

Politie voorkwam moord in Lelystad

4 min read

LELYSTAD – Door correct handelen en het op tijd ingrijpen van de politie kon er volgens de officier van justitie een moord voorkomen worden. Woensdag vond de rechtzaak plaats tegen een 44-jarige Lelystedeling. De man had plannen om zijn ex om het leven te brengen. Ze eiste 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Tegen de 21-jarige neef werd 5 jaar geëist. Hij zou geholpen hebben bij de voorbereiding. ,,Zonder ingrijpen van de politie was het slachtoffer vermoord”, concludeerde de officier van justitie. Het tweetal waren al twee weken bezig met het plannen van de moord.

De man kon niet verkroppen dat de vrouw hun relatie had beëindigd. Hij zette in eerste instantie naaktfoto’s van haar op het internet, maar zijn woede werd alsmaar groter. Hij ronselde zijn neef om haar gangen nauwgezet in kaart te brengen. Deze hing een camera op in één can de woningen waar het slachtoffer verbleef. Ook werd er onder de auto van een vriendin van het slachtoffer een baken geplaatst. Daarnaast werd zij dagenlang door de twee gevolgd.

De vrouw zou op 20 september 2018 doodgeschoten worden. De wapens waarmee zij dit zouden doen lagen bij de oudste verdachte in huis al klaar. Door een tip kon de politie het duo oppakken en hierdoor de moord voorkomen. De oom probeerde zichzelf nog te verdedigen en verklaarden dat hij degene die was die bedreigd werd door zijn ex. Zo zou zij motorclub Satudarah op hem afgestuurd hebben. De officier van justitie gelooft dit niet en benadrukt dat er geen bewijs is om zijn verwijten te ondersteunen.

De 44-jarige man uit Lelystad heeft vaker met dit bijltje gehakt, zegt de officier. Eerder kreeg hij al 21 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Hij had in 1998 het gezicht van zijn toenmalige vriendin bewerkt met een mes. Tegen zijn neef viel de straf lager uit, omdat hij nog jong is en nog geen strafblad heeft.

Over twee weken zal de rechtbank in Lelystad uitspraak doen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie