17 september 2021

Geldautomaten blijven ’s nachts gesloten tot geld zichzelf kan vernietigen,

4 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

Nederland-vanwege het gevaar van een plofkraak voor omwonenden worden geldautomaten sinds december ’s nachts uitgeschakeld. Of zijn helemaal dicht gemaakt met een plank Deze maatregel blijft, tot er een methode is ontwikkeld waarmee geld na een plofkraak ongeldig kan worden gemaakt. Het is niet bekend of de automaten die afgesloten zijn weer open gaan. Op de borden hangt een briefje met tijdelijk buiten gebruik.

Wel gaan er in de periode tot 1 maart 100 automaten weer open tussen twaalf en twee ’s nachts. Dit zijn geldautomaten die vooral in uitgaansgebieden staan. “Cijfers laten zien dat deze geldautomaten na twee uur ’s nachts nauwelijks nog gebruikt worden”, zegt Chris Buijnk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De nachtsluiting van geldautomaten was in principe een tijdelijke maatregel. Inmiddels is er geëvalueerd door de banken, Geldmaat, het Openbaar Ministerie, de politie en De Nederlandsche Bank.

Er zijn sinds de invoering van de nachtsluiting halverwege december vier plofkraken geweest. Bij deze plofkrakken is geen geld buitgemaakt.

Geld onbruikbaar maken bij plofkraak

Hoe die methode precies werkt, wil een woordvoerder van de NVB niet zeggen. “Dat doen we niet om criminelen niet slimmer te maken dan ze al zijn”, zegt hij. Het enige dat hij kwijt wil is dat er een manier is gevonden om het geld in automaten na een plofkraak ongeldig te maken en dat die nu wordt getest.

Buijnk is blij met het begrip dat de nachtsluiting krijgt. “Zo’n 90 procent van de bevolking heeft begrip voor de situatie’, zegt hij. “We willen het ongemak voor mensen zoveel mogelijk beperken.” Het enige nadeel is dat er in sommige plaatsen geen pin automaten meer in de buurt zitten, en de gene die er zitten zijn gevestigd in een winkel of bank gebouw, hier kun je tot 17:00 terecht en in de winkel tot 20:00.

©Hoogland-producties/Sven-fotografie

Geef een reactie