26 juli 2021

Beveiligers Schiphol mogen toch handschoenen dragen tijdens fouilleren

4 min read

SCHIPHOL-De beveiligers op Schiphol mogen sinds afgelopen zondag handschoenen dragen bij het fouilleren van de passagiers, zonder dat ze daar nog voor op de vingers getikt worden door leidinggevenden. Dit meldt vakbond CNV.

Erik Maas van de CNV Vakmensen zegt dat de kwestie van de handschoenen nu is opgelost en dat er dus geen gedoe meer hoeft te zijn.

Spanningen
De vakbond kwam in actie nadat er vorige week opnieuw spanningen ontstonden over het dragen van handschoenen. ‘Er was een grijs gebied, waarbij niet duidelijk was of beveiligers zelf mochten beslissen om altijd handschoenen te dragen bij het fouilleren’, zo zegt Maas.

De handschoenen zouden alleen gedragen mogen worden bij ‘vieze passagiers’. ‘Gevolg was dat beveiligers regelmatig door leidinggevenden op de vingers werden getikt als ze hun handschoenen aanhielden. Die moesten ze dan uit doen.’

besmetting
Vorig jaar lieten beveiligers ook al weten zich zorgen te maken over de onhygiënische en onveilige werksituatie op de luchthaven. Ze vertelden bang te zijn voor besmettingen, aangezien ze dagelijks te maken krijgen met zweet, bloed, urine, ontlasting en open wonden.

‘Het gaat om hún gezondheid, dus niemand kan hen verbieden om bij het fouilleren handschoenen te dragen. Zeker nu er de nodige zorgen bij komen rond het coronavirus’, zo vindt Maas.

Uitstraling
Toch heeft Schiphol eerder met de beveiligingsbedrijven afgesproken dat er gefouilleerd moest worden zonder de handschoentjes, meldt CNV. Zo zouden beveiligers beter kunnen voelen en klantvriendelijker zijn, was het idee.

Daarnaast waren er vaak geen handschoentjes voorradig, dit bleek uit een enquête die werd gehouden door CNV Vakmensen onder beveiligers op Schiphol.

Direct melden bij nieuwe problemen
Vooralsnog lijkt er in elk geval geen onenigheid meer over de kwestie te zijn. Toch roept CNV beveiligers op ‘om het direct te melden als zich weer problemen voordoen’.

©Hoogland-producties/Sven-fotografie

Geef een reactie