21 oktober 2021

Terorrismezaak Rotterdam uitgesteld

3 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

ROTTERDAM – Dinsdag zou er een rechtszaak zijn tegen twee terrorismeverdachten, maar deze is niet doorgegaan. Dat komt omdat er twee nieuwe rechters op de zaak zijn gezet, die zich eerst moeten inlezen.

De twee verdachten zijn afkomstig uit Marokko die van plan waren een aanslag te plegen op politiebureau Veranda aan de Cor Kieboomplein in Rotterdam.

Één van de verdachten beweert dat een infiltrant hem had uitgelokt. Diezelfde infiltrant heeft mogelijk ook een rol gespeeld in een andere terrorismezaak. In beide zaken zaten twee dezelfde rechters. Zij hebben zich nu teruggetrokken en hebben zich laten vervangen door collega’s. Zij vonden het namelijk niet verstandig om in beide zaken, waar de infiltrant bij betrokken is, een oordeel te geven.

Wie de infiltrant is, is niet bekend. Hij zou volgens het OM onvindbaar zijn. Advocaten wouden hem eerder graag als getuige horen.

“Ze zijn speciaal naar Nederland gekomen om een aanslag te plegen. Door het ingrijpen van de politie is erger voorkomen.” Aldus justitie, die zegt dat er genoeg bewijs is tegen de twee verdachten.

Naast een foto van politiebureau Veranda is er ook een filmpje van het tweetal gevonden op de Erasmusbrug. “Het is een afscheidsvideo waarin zij zingen over het sterven als martelaar.”

Verder verwijst justitie naar het opzoeken van IS-propaganda, zo zouden zij gezocht hebben naar handleidingen voor het plegen van aanslagen en waren ze nieuwsgierig naar het maken van explosieven. Ook zouden de verdachten in chats gesproken hebben over aanvallen op ongelovigen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie