28 september 2021

Hoogland producties eigen weerbericht

3 min read

NEDERLAND – Het sneeuwt! Limburg mocht vanmorgen de witte vlokken bewonderen, maar helaas is er geen ruimte voor een sneeuwballengevecht, door de regen bleef de sneeuw niet liggen. Vorige week hadden sommige delen van het land ook al te maken met natte sneeuw, dit zorgde voor veel mooie plaatjes!

Deze winter is tot nu toe heel zacht geweest, waar wij vorig jaar nog te maken hadden met een hele strenge. Januari eindigt zelfs in de top 10 van zachtste januarimaanden sinds het begin van de weer metingen. Dus sinds 1901, voor wie het zich nog kan herinneren…

Maar… Hoe kan het dan toch gebeuren dat het gaat sneeuwen in het zuiden? Magdel Erasmus van Buienradar legt het uit. “Omdat Limburg hoger ligt dan de rest van Nederland”, nee oke, dan is dat duidelijk.

“Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Op een gegeven moment krijg je de grens waar het 0 graden is. Wij noemen dat soms ook wel de sneeuwgrens. Vandaag ligt die grens wat lager, waardoor het nu sneeuwt op de plekken die die grens net aantikken. Dat zijn dus de plekken die hoog liggen in Nederland.”

Erasmus voegt daar aan toe dat lager liggende gebieden dus geen sneeuw zullen krijgen, wel zullen deze gebieden, zoals Groningen, te maken krijgen met regen en korrelhagel. Niet dat we daar heel gelukkig van worden, maar het is tenminste iets!

Brabant kan echter wel nog wat natte sneeuw ontvangen, maar verder is het alleen maar regen.. En nee ‘regen, regen, ga toch weg..’ zal niet werken.

Landinwaarts is er kans dat we vanaf morgen de ruiten weer mogen krabben, een keer wat anders dan ons hoofd. De komende dagen wordt het droger, maar zal het s’nachts stevig afkoelen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie