27 september 2021

Graf dieven veroordeeld tot werkstraffen

3 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

ENSCHEDE – De twee jongens die vorig jaar mei meerdere graven vernielden zijn veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De twee jongens van 19 en 20 jaar moeten daarnaast ook de gemaakte schade van 14.000 euro betalen.

De jongens waren uit op metalen ornamenten en beelden, op de hoop dat deze wat geld zouden opleveren. Uiteindelijk kregen ze er 35 euro voor toen zij het spul bij een oud-ijzerhandelaar inleverden. De jongens liepen echter tegen de lamp toen diezelfde handelaar de politie inschakelde.

De oudste van de twee vertelde eerder dat ze eigenlijk metaal wilden slopen in een leegstaand gebouw op het terrein van de Universiteit Twente, maar uiteindelijk eindigde op de begraafplaats.

De grafdiefstallen hadden een grote impact op de nabestaanden. Zij waren dan ook allemaal bij de rechtszaak aanwezig en vertelden dat ze uit angst het niet durfden om de graven te repareren. Ze waren ook erg ontstemd dat alleen de 20-jarige Enschedeër naar de rechtbank was gekomen. De andere jongen zou de strafzaak emotioneel niet aan kunnen.

Deskundigen concludeerden dat de twee veel in hun leven hadden meegemaakt en daarnaast zouden zij verstandelijk beperkt zijn. Aan het eind van de zitting bood de oudste jongen zijn excuses aan. “Het is niet goed te praten wat ik heb gedaan, ik heb er zoveel spijt van dat ik mezelf niet kan vergeven. Ik kan het niet terugdraaien, maar ik hoop wel dat jullie me kunnen vergeven.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie