28 november 2021

Koninklijke Onderscheiding voor brandweervrijwilligers van brandweer Twente

3 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

Op woensdag 29 en donderdag 30 januari worden ruim 130 vrijwilligers van Brandweer Twente in het zonnetje gezet. Deze vrijwilligers krijgen van de burgemeester een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. De uitreiking hiervan vindt op een zelfde moment plaats in de veertien Twentse gemeenten.

Koninklijke Onderscheiding
Op donderdag 30 januari wordt dertien keer een feestelijk moment georganiseerd voor 136 brandweervrijwilligers uit dertien Twentse gemeenten. In de gemeente Rijssen-Holten vindt dit moment op woensdag 29 januari plaats. ‘Onze brandweervrijwilligers zetten zich al jarenlang in voor een veilige samenleving. Ze hebben allemaal een dienstverband van twintig jaar of langer. Dat mogen we zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het is een mooi moment om extra waardering uit te spreken voor hun inzet. Zij krijgen daarom van hun eigen burgemeester, in bijzijn van familie en korpsleden, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt’, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.

Aanpassing decoratiestelsel
De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft een aanpassing aangekondigd in het decoratiestelsel voor leden van de vrijwillige brandweer. Vanaf 1 januari 2020 wordt het criterium ‘meer dan 20 jaar vrijwillige brandweerdienst’ als automatische toekenningsgrond voor een koninklijke onderscheiding beëindigd. In Twente ontving een brandweervrijwilliger de onderscheiding bij zijn of haar afscheid. De voorwaarde was een dienstverband van minimaal twintig jaar. Voordat Brandweer Twente overgaat naar de nieuwe procedure is bepaald dat een brandweervrijwilliger die op 1 januari 2020 twintig jaar of langer in dienst is in aanmerking komt voor een Koninklijke Onderscheiding. In Twente zijn dat ruim 130 vrijwilligers. Wevers: ‘We organiseren daarom één feestelijk moment in de veertien gemeenten. Deze brandweermensen zijn al jarenlang actief als vrijwilliger bij de brandweer en verdienen deze erkenning. Ook blijft het in de toekomst mogelijk een aanvraag in te dienen, maar dan is alleen het criterium van twintig jaar vrijwillige brandweerdienst niet meer voldoende’.

Tekst:Brandweer Twente
Foto:Hoogland-Producties/Sven-fotografie

Geef een reactie