27 september 2021

Vader veroordeeld voor doodschudden van zoon

5 min read

BREDA – De 26-jarige vader Kevin van den B. werd donderdagmiddag door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en zes maanden voor het doodschudden van zijn zoon in november 2017.

Baby Rivano was zeven maanden oud toen hij door zijn vader zo heftig heen er werd geschud, dat hij overleed aan de gevolgen hiervan. Tijdens sectie op het lichaam van de baby zagen deskundigen ernstige verwondingen. Zo vonden zij een gescheurde tongriem en waren er bloeduitstortingen in de hersenvliezen. De rechtbank concludeert dat de baby is overleden ten gevolge van ernstig hoofdtrauma, toegebracht door repeterende krachten op het hoofd van de jongen. De vader ontkend ook maar iets met de dood van zijn te maken hebben, maar volgens de rechtbank is hij degene die verantwoordelijk is.

Baby Rivano lag om 17:30 uur op bed met een verkoudheid, een begeleidster die via een instantie betrokken was bij het gezin ziet dat alles verder koek en ei is. Diezelfde avond op 18 november 2017 gaat de moeder van Rivano naar de coffeeshop om softdrugs te halen, maar als ze terugkomt blijkt de toestand van de jongen zorgwekkend te zijn. De baby ademt zwaar en er is bloed zichtbaar in zijn mond. ”Het lijkt wel alsof hij doodgaat” zo is te lezen in een appje die zijn moeder naar oma stuurt. Van den B. haalt zijn inmiddels ex-partner over om de volgende dag pas naar de huisarts te gaan. Maar de huisarts redt hij niet meer.

Omstreeks 03:00 uur wekt de vader zijn vriendin, Rivano ademt niet meer en ook zijn hartje staat stil. Hulpdiensten reanimeren de jongen nog en brengen hem naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, eenmaal hier overlijd de baby alsnog.

Volgens de rechtbank heeft Van den B. ongeloofwaardige verklaringen afgelegd over het letsel aan de mond van Rivano. Bovendien wilde Van den B. op 18 november 2017 niet naar de huisartsenpost. „De rechtbank ziet geen enkele andere reden om de huisartsenpost niet in te schakelen dan het verbergen van wat er is gebeurd”, las de rechter voor uit het vonnis van 27 pagina’s.

Tijdens het twee jaar durende voorarrest weigerde de vader mee te werken aan de psychologische onderzoeken, hierdoor konden deskundigen niet vaststellen of hij een stoornisdiagnose heeft. De rechtbank is echter van mening dat Van den B. verminderd toerekeningsvatbaar is, maar dat oplegging van tbs niet aan de orde is voor de man. He OM eiste vorige maand vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie