19 september 2021

Internationale noodsituatie voor Corona-virus

2 min read

gebouw van het Ministerie van Algemene Zaken

INTERNATIONAAL – eerder vanavond heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een internationale noodsituatie uitgeroepen in verband met de uitbraak van het coronavirus. Zo’n noodsituatie betekent dat de volksgezondheid in meerdere landen gevaar loopt. Pogingen om het virus onder controle te krijgen moeten nu internationaal gecoördineerd worden.

De gezondheidswaarschuwing is nog maar vijf keer eerder afgegeven sinds het in 2005 tot stand is gekomen. Een internationale noodsituatie wordt alleen afgeroepen bij een uitbraak of dreiging hiervan wanneer deze ernstig, plotseling, ongebruikelijk en onverwachts is. Het noodcomité heeft sinds vorige week al drie keer over de kwestie vergaderd.

Alle landen zijn nu verplicht om de maatregelen die zijn opgelegd na te komen. De maatregelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het screenen van reizigers, het gebruik maken van beschermende kleding, reisbeperkingen of zelfs een verbod op vliegen. Landen moeten nu ook alle informatie over het virus met elkaar delen.

Eerder were een internationale gezondheidswaarschuwing uitgeroepen voor de varkensgriep in 2009, de polio uitbraak in 2014, het zikavirus in 2015 en tweemaal voor ebola in 2014 en 2019.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie