21 oktober 2021

Zeer grote brand legt bedrijf in as

5 min read

AALTEN – Omstreeks 23:15 uur dinsdagavond brak er brand uit in een bedrijfspand aan de Vierde Broekdijk op het bedrijventerrein in Aalten. Al snel bleek het te gaan om een grote brand en werd er opgeschaald naar GRIP 1.

De brand begon in de productiehal in het bedrijfspand van Tritop waar binnen- en buitenreclames gemaakt worden, alsook winkelinterieurs, bewegwijzering en winkelpresentaties. De brand sloeg over naar het naastgelegen pand Virupa.

Volgens een woordvoerder waren er geen mensen in het pand aanwezig en zijn er geen slachtoffers.

Omwonenden ontvingen een NL Alert in verband met de heftige rookontwikkeling. Zij werden gewaarschuwd voor de vrijgekomen rook en andere schadelijke lucht. Ze werden geadviseerd om ramen, deuren en ventilatiekanalen te sluiten.

Ernstige zorgen zijn er over de forse rookontwikkeling van de brand. ,,Die rook was de reden waarom we een NLAlert hebben uitgestuurd. De rook trekt precies over het dorp Aalten. Die rook is heel dicht. We hebben de inwoners gewaarschuwd. Er gaan straks meetploegen het dorp in om vast te stellen wat de kwaliteit van de lucht is’’, laat de woordvoerder van de brandweer weten.

Woensdagochtend kregen bewoners een tweede NL Alert. Ook hier werd geadviseerd om alles dicht te houden. Door het nablussen kwam er nog steeds veel rook vrij.

Inwoners kunnen tot een afstand van zo’n 2,5 kilometer van het pand roetdeeltjes of kleine brokstukken vinden. Volgens de woordvoerder zijn dit normale verbrandingsresten, die in principe ongevaarlijk zijn. ,,Even met handschoentje opruimen en afspoelen met water is voldoende om van die resten af te komen.” aldus de woordvoerder.

De gemeente heeft basisscholen geadviseerd om bij stank de lokalen goed te luchten. De brandweer heeft metingen gedaan in en rondom de scholen in de omgeving van de brand. Volgens de gemeente zijn de panden goedgekeurd en vrijgegeven. Er vliegt een politiehelikopter om een beter overzicht te krijgen van de brandhaarden.

In overleg met de brandweer heeft de politie zo’n tien tot twaalf bedrijven in de driehoek Vierde Broekdijk, Dinxperloseweg en Rondweg Zuid gesloten. De bedrijven hebben tijdens de brand te lang in de rook gestaan. ,Deze bedrijven hebben vol in de rook gestaan vannacht. Het CO-gehalte daar is ongezond hoog. Dus voorlopig mag niemand daar naar binnen. Hoe lang dat gaat duren, is onduidelijk”, zo verklaart de woordvoerder.

Ronald Bouwmeester, directeur van Tritop reageert de ochtend na de brand ontdaan op de vlammenzee. ,,Wat kan ik zeggen? We gaan nu kijken wat er te redden valt.”

Ook de eigenaar van Virupa, Vincent Immink, reageert verslagen. ,,Niet te geloven als je zo’n bericht krijgt. Je ziet de gloed en dan zie je dat het je eigen bedrijf is. Wat dan door je heen gaat is niet te bevatten. Er is niets over. Het is een ramp.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie