27 september 2021

Ontoerekeningsvatbare zoon zichtbaar emotioneel na moord op ouders

5 min read

HENGELO – De 27-jarige Leon M. die vorig jaar oktober zijn ouders Ab en Geke om het leven heeft gebracht wordt vervolgd voor moord of doodslag. ,,Ik had er geen invloed op”, zei hij dinsdagochtend huilend in de verdachtenbank in de Arnhemse rechtbank. Leon M. dacht dat hij werd afgeluisterd. Zijn lichaam begon hevig te schudden, alsof het wilde zeggen: doe iets. M. pakte een hamer en sloeg zijn ouders de hersens in, vervolgens zaagde hij hun kelen door.

Het echtpaar werd op 21 oktober 2019 door de politie gevonden in hun slaapkamer van hun woning aan de Julianalaan in Hengelo, nadat hun jongste zoon zich om 06:00 uur meldde bij de Eerste Hulp van het Slingelandziekenhuis in het Gelderse Doetinchem.

Bedekt met bloed en zichzelf met een hamer verwond aan zijn hoofd, hij had zich met een mes aan beide kanten van zijn hals gesneden en zichzelf in zijn borst gestoken. Tegen verplegend personeel bekende hij dat er iets ergs was gebeurd. Ook voegde hij toe: ,,Jullie wisten dit. Jullie konden het zien aankomen. Waarom is mijn hoofd zo zwaar?”

In de rechtbank zagen ze een jongeman met verkrampte handen die geboeid waren, een riem om zijn middel, die sloffend de zittingszaal binnen liep. Een wezenloze blik, zijn hoofd gebogen. Voor aanvang mocht hij al een blik werpen in de zaal, zodat het niet te overweldigend voor hem zou zijn.

Leon M. die leed aan ernstige depressieve klachten kreeg steun van zijn ouders, zij waren al lange tijd opzoek naar een plek waar hij geholpen en verzorgd kon worden. Voor de rechtbank is dit het zoveelste voorbeeld van de hulpverlening die tekortschiet, ook de zoveelste al met fatale gevolgen.

Buren werden wakker van een grommend geluid. ,,Een oerkreet, als van een dier”, zo zei een van de buurtbewoners. De nachtelijke overval van hun jongste zoon op zijn slapende ouders moet vreselijk zijn geweest. De hamer en de zaag die Leon M. gebruikte lagen als stille getuigen bij het bed waar hij zijn ouders op heeft vermoord. Hun lichamen waren bebloed, met onder andere ook zijn bloed. De nachtelijke moord moet vreselijk zijn geweest, een echte nachtmerrie.

Nadat hij zijn ouders om het leven had gebracht, ging hun jongste zoon opzoek naar een manier om ook zichzelf om het leven te brengen. Hij ging op zoek naar een treinspoor, maar kon er geen vinden. Hierna besloot hij een ziekenhuis binnen te lopen. Volgens de officier van justitie wilde hij al langere tijd euthanasie.

,,Wat een treurigheid”, Aldus rechtbankvoorzitter Ludo Goossens terwijl hij een blik werpt op de zichtbaar aangeslagen Leon M. en de familieleden die achter hem zaten. ,,Ik was niet toerekeningsvatbaar. Dat weet ik”, zei Leon M.

De 27-jarige man gaat voor onderzoek naar zijn geestvermogens nog naar het Pieter Baan Centrum. Op 31 maart volgt er nog een pro formazitting in de strafzaak. Deze zal in de rechtbank van Zutphen plaatsvinden. Op 23 juni zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden.

Geef een reactie