21 oktober 2021

In memoriam: Kobe Bryant

5 min read

SPORT – Zondag 26 januari verloor de basketbal wereld een icoon. De legendarische Kobe Bryant kwam om het leven bij een helikopter crash in Calabasas, naast de 41-jarige basketballer en zijn 13-jarige dochter Gianna, zaten ook honkbalcoach John Altobelli, diens vrouw Keri en dochter Alyssa, basketbalcoach Christina Mauser, Sarah Chester en haar dochter Payton, en piloot Ara Zobayan aan boord van het toestel. Niemand overleefde de crash.

De oorzaak van de crash wordt nog door de politie en luchtvaart instanties onderzocht, al is er wel sprake van gevaarlijke weersomstandigheden. De helikopter, een Sikorsky S-76, was op weg van Bryants woonplaats in Newport Beach naar Staples Center, het stadion van Los Angeles Lakers.

De autoriteiten laten weten dat de berging van de brokstukken en de lichamen waarschijnlijk nog enkele dagen in beslag zal nemen. De helicopter crashte op een afgelegen heuvel die lastig te bereiken is. De politie heeft het gebied hermetisch afgesloten om belangstellenden tegen te houden.

Naast fans en verschillende beroemdheden, staat ook de sportwereld stil bij het verlies van de veel gerespecteerde sportman. Bryant geldt als één van de beste basketballers aller tijden, een feit die door velen erkend wordt. Zo ook door Paris saint-germain speler Neymar, die zijn doelpunt gebruikte om Bryant te eren. Ook de voetbal-en motorsportwereld eren de tragische basketballer.

Bryant speelde zijn hele carrière voor de Los Angeles Lakers (1996-2016) waarmee hij vijf keer kampioen werd in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA).

Hij werd verschillende keren uitgeroepen tot de waardevolste speler (MVP) en werd achttien keer beloond met de All-Star titel.

Bryant werd vanaf het begin van zijn carrière beschouwd als de mogelijke opvolger van Michael Jordan, met 32.293 punten passeerde hij Jordan in het topscorersklassement van de NBA.

Bryant staat met 33.643 punten vierde op de topscorerslijst aller tijden. De huidige Lakers-vedette LeBron James passeerde zijn landgenoot afgelopen zaterdag door 29 punten te maken tegen Philadelphia 76ers.

Op 29 november 2015 maakte de voormalige basketballer bekend dat het 2015/16 seizoen zijn laatste zou zijn. Zijn laatste NBA-wedstrijd speelde hij tegen Utah Jazz op 13 april. De wedstrijd werd door de LA Lakers gewonnen met 101-96. Bryant verzorgde een seizoensrecord door zestig punten te maken.

Zijn nummers 8 en 24 gingen in 2017 met pensioen. Dit betekend dat Bryant de laatste speler is die met deze rugnummers heeft gespeeld. De LA Lakers hadden dit besloten uit respect voor hun top athleet.

Op 13 april 2001 trouwde Bryant met Vanessa Laine, zij kregen samen vier kinderen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie