27 september 2021

Eerste zitting in moord-zaak Orlando

4 min read

DEN HAAG – De antwoorden op de vragen rondom de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn blijven uit, h et is zelfs mogelijk dat het nooit helemaal duidelijk zal worden hoe de tiener aan het einde is gekomen.

De tiener uit Rotterdam kwam na een date in februari 2018 niet thuis, na dagenlang intensief zoeken werd zijn lichaam een week later in het water in de Haagse wijk Ypenburg aangetroffen.

De persoon met wie Orlando die dag een date had, stond vanochtend voor het eerst voor de rechter tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak. De 29-jarige Roy B. was vaak op het water in de wijk Ypenburg met zijn drijvend vissershuisje. In dat huisje zou hij ook de date met Orlando gehad hebben. En ook daar, op de bodem van de plas, werd het lichaam van de tiener gevonden.

Roy B. verklaarde eerder al dat hij de jongen in het ijskoude water zag spartelen maar dat hij geen hulp heeft ingeschakeld en zelf ook niet geholpen heeft.

Volgens de officier van justitie zijn er uit het onderzoek geen aanwijzingen die zijn scenario weerleggen. Het OM gaf aan dat er nog veel vragen zijn rondom het overlijden van Orlando, vragen waar Roy B. de antwoorden op heeft maar weigert deze te geven, ondanks de vele verhoren die met hem zijn gepleegd.

De advocaat die de moeder van Orlando bijstaat, Sébas Diekstra, heeft laten weten dat een zware dag voor zijn cliënte was. “De moeder zag er erg tegenop om vandaag naar de zitting te komen. Zij is dankbaar voor de steun die zij van familie en vrienden krijgt tijdens dit moeilijke proces.”

Roy B. is aangeklaagd voor mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld dan wel het nalaten van het verlenen van hulp. B. was zelf niet aanwezig bij de zitting, volgens zijn advocate is haar cliënt bang voor onder meer bedreigingen en alle media aandacht die de zaak inmiddels heeft aangetrokken.

Het OM en advocaat Diekstra willen dat de verdachte bij een volgende zitting wel naar de rechtbank komt om zich te verantwoorden. Diekstra: “Desnoods door hem met een bevel medebrenging door de politie op te laten halen.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie