28 november 2021

Verdenking weegt zwaarder in Ruinerwold-zaak

3 min read

ASSEN – De verdenking tegen Gerrit Jan van D. en Joseph B. de twee verdachten in de Ruinerwold-zaak is de afgelopen maanden steeds zwaarder gaan wegen. Zo is de conclusie die het Openbaar Ministerie trekt na aanleiding van het onderzoek dat sinds oktober werd gedaan. Het OM wil dat beide verdachten in voorarrest blijven. Dinsdag van de eerste openbare zitting in de strafzaak.

Half oktober vorig jaar werd het volledig geïsoleerde gezin, bestaande uit zes kinderen en vader Gerrit Jan van D. uit een boerderij gehaald in het Drentse Ruinerwold. Volgens het OM drong de vader de kinderen wetten op van een eigen religie waarin zij zich volledig moesten afsluiten van de buitenwereld. Zo nu en dan zou hij de kinderen daadwerkelijk hebben opgesloten. ”Vrijheidsberoving kan ook op een andere manier. Bijvoorbeeld door iemand te laten geloven dat zijn leven voorbij zal zijn als hij het perceel verlaat.” Aldus de officier van justitie.

Ook wordt van D. verdacht van mishandeling van zijn kinderen. Twee van de drie oudste kinderen, die niet in de boerderij hebben gewoond, zouden door hem seksueel misbruikt zijn. De drie oudste kinderen zijn, in tegenstelling tot de andere kinderen wel de buitenwereld in getrokken. Van D. houd hun daardoor verantwoordelijk voor de dood van hun in 2004 overleden moeder, zo stelt het OM.

De huurder van de afgelegen boerderij, de Oostenrijker Joseph B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de vrijheidsberoving van de kinderen, het OM stelt dat zijn rol essentieel is geweest. ”Hij was het gezicht naar de buitenwereld, zodat de rest verborgen kon blijven.” Concludeerde de officier van justitie.

 

Geef een reactie