21 oktober 2021

In de rechtbank: Vader van baby Aniek hoort eis

4 min read

HENGELO – Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar geëist tegen de 39-jarige vader die ervan verdacht wordt zijn negen maanden oude baby zo hard door elkaar geschud te hebben dat de baby overleed. De vader ontkent dit echter en verklaard dat hij vliegtuigje aan het spelen was. Een patholoog-anatoom van het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde dat er sprake was van het shaken-baby syndroom.

Baby Aniek werd met spoed vanuit haar woning in Hengelo naar het ziekenhuis in Groningen gebracht, daar overleed zij een dag later, haar vader werd aangehouden. Het incident gebeurde vier jaar geleden aan de Javastraat

 

De vader stelt dat hij vliegtuigje speelde met Aniek en vervolgens over een drempel struikelde waardoor zijn negen maanden oude dochter op haar hoofd viel. Op verzoek van de advocaat werden er contra-deskundigen benoemd, maar wat hun hebben geconcludeerd blijft voorlopig nog onduidelijk.

Doordat er vandaag geen contra-deskundige aanwezig kon zijn in de rechtbank, verzocht de advocaat van de vader om de zaak aan te houden, hier ging de rechter niet mee akkoord en liet de zitting doorgaan.

Het OM gelooft niet in de verklaring van de vader en heeft zes jaar celstraf tegen hem geëist, van deze straf wordt de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht nog afgetrokken. De vader is al geruime tijd op vrije voeten en heeft werk elders in het land gevonden.

Het shaken-baby syndroom waar baby Aniek aan overleed, is letterlijk het syndroom van de geschudde baby en valt onder kindermishandeling. Het shaken-baby syndroom is een gevolg van te hard schudden met een baby of jong kind, het kan leiden tot ernstig hersenletsel, verstandelijke en lichamelijke handicaps, ernstige problematiek met de motoriek, een achterstand in de ontwikkeling van het kind, leer-en gedragsproblemen en in de ergste gevallen kan het zelfs fatale gevolgen hebben.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

 

Geef een reactie