17 september 2021

Hepatitis besmetting op Zuid-Hollandse school

3 min read

SCHOONHOVEN – Vier kinderen en een leerkracht zijn besmet geraakt met het hepatitis A-virus, in de volksmond ook wel geelzucht genoemd. Alle vijf de ‘patiënten’ zitten op basisschool De Vlieger in Schoonhoven. De instantie heeft besloten om alle betrokkenen op de school te vaccineren, dit zouden zo’n ongeveer 220 kinderen en medewerkers zijn.

Door het hepatitis A-virus kun je een ontsteking van de lever krijgen, het begint met lichte verschijnselen zoals griep, buikklachten, misselijkheid, gebrek aan eetlust en/of koorts. Na een aantal dagen volgen vaak de typerende kenmerken van geelzucht. Gele verkleuring van het oogwit en de huid en een donkerdere urine. Bij kinderen duurt de ziekte een paar weken, bij volwassenen vaak wat langer.

Het is nog niet bekend hoe de besmetting heeft plaats kunnen vinden, wel laat de GGD weten dat het virus in de ontlasting aanwezig is van mensen die besmet zijn. Na een toiletbezoek kan het virus zich bijvoorbeeld  bevinden op de wc bril, de kraan of op de deurklink. Hierdoor kan het virus gemakkelijk via de handen in de mond terecht komen. Via handen kan het dus ook weer op speelgoed, servies en eten eindigen.

De GGD adviseert de ouders van de leerlingen om contact op te nemen met de huisarts zodra zij een vermoeden hebben van hepatitis A, de huisarts kan een bloedtest afnemen die kan aantonen of het kind ook daadwerkelijk besmet is.

Als mensen eenmaal besmet zijn geweest met het virus, kunnen zij niet nog een keer besmet raken. Personen die eenmalig gevaccineerd zijn, hebben maar een tijdelijke bescherming. Voor een langdurige bescherming dient een persoon twee vaccinaties te krijgen met minimaal zes maanden tijdsverschil.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie