27 september 2021

In memoriam: Chris de Wagt

4 min read

SNEEK – Oud-profvoetballer en jeugdtrainer Chris de Wagt heeft zondag zijn belangrijkste wedstrijd verloren. De Wagt overleed aan de gevolgen van kanker op 34-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Sneek. De verdediger leidde in het seizoen 2017/2018 Jong Heerenveen naar het kampioenschap van de B-competitie.

Voor zijn tijd als trainer, speelde De Wagt zelf ook. Als speler kwam hij uit voor SC Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie van 2005 tot 2009. Ook speelde hij een korte periode voor het toenmalige FC Oss, hij kwam uit in 14 wedstrijden en stelde één doelpunt veilig. Na dit avontuur besloot De Wagt verder te gaan bij ONS Sneek als amateur, hier speelde hij zes seizoenen en werden zij in 2013 kampioen in de Hoofdklasse.

In het 2015/2016 seizoen ging de Friese verdediger aan de gang als trainer bij Olyphia, waarna hij in 2017 jeugdtrainer werd bij SC Heerenveen, in 2018 kreeg hij hier een fulltime aanstelling nadat hij met het beloftenteam een kampioenschap won.

In de zomer van dat jaar werd er een agressieve vorm van botkanker bij hem geconstateerd, na intensieve en uitvoerige behandelingen bleek hij een jaar later in 2019 uitbehandeld.

In november was de Friese voetbal man nog in het Abe Lenstra Stadion, hij woonde de wedstrijd Heerenveen tegen Vitesse bij, de Friezen wonnen deze met 3-2. De ploeg van Johnny Jansen liep het veld op gekleed in shirtjes waar de naam van de voormalige profvoetballer op afgedrukt stond.

Na afloop van de wedstrijd stond trainer Jansen zichtbaar geëmotioneerd voor de camera, in een interview van slechts 43 seconden gaf hij aan dat hij geen interesse had om over onbelangrijke dingen als tactiek te willen praten.

“In deze zware en intensieve periode vond De Wagt af en toe zelfs nog de kracht en energie om te assisteren binnen de jeugdopleiding van Heerenveen. Dat deed hij dan vol overgave, vol bezieling.
De club wenst zijn vrouw Mariëlle, hun kinderen Vajenn en Novan, zijn familie, vrienden, collega’s en iedereen die hem kende ontzettend veel kracht en sterkte toe”, zo schrijft Heerenveen maandag als reactie op het overlijden van Chris de Wagt.

De Wagt laat zijn vrouw Mariëlle en hun twee jonge kinderen achter.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie