27 september 2021

Erasmus MC belangrijke schakel in onderzoek naar nieuw virus

3 min read
ROTTERDAM – Voor een onderzoek naar een nieuw soort longvirus heeft China de hulp ingeroepen van experts over de hele wereld, waaronder Rotterdams eigen Erasmuc MC.

Het nieuwe coronavirus werd vorige maand ontdekt in de Chinese stad Wuhan. Het virus tast de luchtwegen aan, wat in ernstige gevallen tot de dood kan leiden. Afgelopen donderdag overleed een tweede patiënt aan het virus. Tientallen mensen zijn besmet, inmiddels werd het virus bij veertig mensen vastgesteld. Ook in Japan en Thailand is het virus al opgedoken.

Het virus is inmiddels de grootste en belangrijkste prioriteit voor onderzoekers in het Erasmus MC “We vergaren informatie, overleggen en ontwikkelen dan tests om het virus te kunnen detecteren”, zegt viroloog Bart Haagmans.

Mochten mensen klachten hebben die mogelijk op het virus kunnen wijzen, kan dit in het Erasmus MC gediagnosticeerd worden.

Volgens Haagmans lijkt de uitbraak redelijk onder controle. Anders dan bij het SARS-uitbraak ondernemen Vooralsnog lijkt de uitbraak redelijk onder controle, zegt Haagmans. Anders dan bij de SARS-uitbraak ondernemen de Chinezen nu wel snel actie en  worden patiënten geïsoleerd of in quarantaine geplaatst om besmetting te voorkomen.

“Er zijn vooralsnog gelukkig geen voorbeelden bekend van ziekenhuispersoneel dat werd geïnfecteerd door een patiënt, dat was een probleem toen de SARS- en MERS-virussen uitbraken.” Aldus Haagmans.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie