16 oktober 2021

Artsen in hoger beroep

3 min read

DEN BOSCH – De artsen die door het medisch tuchtcollege veroordeeld werden in de baby Luna zaak, gaan in beroep. Het medisch college oordeelde dat de artsen niet goed hadden gehandeld in de 2014 zaak uit 2014 en legden hun maatregelen op als gevolg hiervan.

Het gaat om drie artsen, waaronder de behandelde kinderarts. De specialist werd een jaar geschorst vanwege zeer grote fouten. Ook kregen drie gynaecologen maatregelen opgelegd, twee van hen tekenen bezwaar aan. De artsen zijn het niet eens met de conclusies van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, zij zouden volgens het tuchtcollege nalatig zijn geweest bij de verslaglegging. Bovendien werd de kinderarts verweten belangrijke alarmsignalen gemist te hebben.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch laat weten dat de zaak aan specialisten van andere ziekenhuizen is voorgelegd. ,,Na bestudering plaatsen wij een aantal vraagtekens bij de inhoud van de uitspraak en bij de zwaarte van de maatregelen.”

De ouders van het overleden meisje gingen werder al in hoger beroep. Zij vonden dat het tuchtcollege de rol van de drie gynaecologen niet zwaar genoeg had beoordeeld. De ouders vonden ook dat een aantal van hun klachten door het college ten onrechte ongegrond is verklaard.

Baby Luna overleed tien dagen na haar geboorte in 2014. Vermoedelijk stierf het meisje aan de gevolgen van zuurstofgebrek. De ouders van baby Luna waren er sterk van overtuigd dat artsen niet juist of voldoende hadden gehandeld tijdens de zwangerschap en na de geboorte van Luna. Zij schakelden het medisch tuchtcollege in, dat klachten van een verkeerde of te laat gestelde diagnose behandelt. Tien artsen moesten zich verantwoorden, zes van hen werden door het tuchtcollege vrijgesproken.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie