3 december 2021

Politiek niet eens over vuurwerkverbod

3 min read

DEN HAAG – Ondanks de oproep van de politie willen de coalitiepartijen VVD en CDA voorlopig geen vuurwerkverbod. Volgens de partijen moet er beter en meer ingezet worden op handhaving.

Na de onrustige jaarwisseling pleit de politie opnieuw voor een landelijk vuurwerkverbod, maar de rechtse partijen in de coalitie willen daar niet aan beginnen en houden voet bij stuk.

“Een algemeen knalverbod zal zonder intensivering van de handhaving niet helpen”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Volgens hem zal de “brave en getrouwe burger” geen vuurwerk meer mogen afsteken, terwijl relschoppers toch aan de haal kunnen met vuurwerk dat over de grens is gekocht. “Daar helpt geen vuurwerkverbod tegen, dat staat daar los van. Keihard straffen is de enige optie.”

De partijen GroenLinks en Partij voor de Dieren zien aankomende jaarwisseling het liefste geen consumenten vuurwerk meer en willen alleen nog maar de vuurwerkshows die jaarlijks door verschillende gemeenten wordt georganiseerd.

Vanaf komend jaar is het allerzwaarste consumentenvuurwerk, de zogenoemde ‘F3-categorie’ al verboden, maar dat is voor de partijen nog lang niet genoeg. “We moeten nu in actie komen om een vuurwerkverbod te regelen, zodat dit gaat stoppen”, aldus Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks.

De komende maanden zullen zij gaan werken aan een initiatiefwet. De PvdD en GroenLinks sluiten met hun wet aan bij onder meer de Nationale Politie en een aantal andere bonden van hulpverleners, die eerder ook al aangaven een verbod op het vuurwerk te willen.

Voor het voorstel is er echter nog geen Kamermeerderheid, maar de Tweede Kamer schuift steeds verder op naar een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Sommige Kamerleden, zoals Lilian Helder van de PVV, zijn zelf voor een verbod maar moeten hun fractie nog overtuigen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie