16 oktober 2021

Gelukkig Nieuwjaar! #4

9 min read

Laten we deze keer beginnen met iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Nu we dat gehad hebben, de oliebollen en mama’s overheerlijke appelbeignets weer op zijn, het vuurwerk er weer doorheen is, de hulpdiensten de nodige vuurpijlen weer hebben ontvangen, onze dieren weer een jaartje getraumatiseerd zijn, de containers het een soort van overleefd hebben (al deden de kerstbomen dat niet), de goede voornemens weer zijn gemaakt (doet iemand hier eigenlijk nog aan?) en de meesten van ons weer aan het werk zijn, springen we met volle moed de langste maand van het jaar weer in. Hallo Januari! Ook jij mag er wezen hoor, wat heb ik zin in jou laatste dag. Dit jaar zal voor mij veel verandering brengen, zover ik het zelf in de hand heb, zijn ze stuk voor stuk positief en voor een ‘veiligere’ toekomst in deze wankelende maatschappij.

2019 heeft veel voor mij teweeg gebracht, veel lessen maar ook inzicht op wat ik nou écht wil, wat wil ik bereiken, en wat kan ik? Wat ik kan is onbeperkt, daar zitten geen limieten op. Iedereen kan alles, het is gewoon een kwestie van willen en leren. Wat ik wil? Leren omgaan met mijn ptss en weer fanatiek bezig gaan met sport. En daar gaan we nu ook voor. Wat 2019 mij geleerd heeft, ga ik in 2020 uitoefenen en er alles voor doen om op 31 december te kunnen zeggen: “I made it!”

Zelf doe ik niet aan goede voornemens, een start van het nieuwe jaar betekent geen nieuwe persoonlijkheid of een beter lichaam, en al zeker geen betere keuzes. Het is niks anders dan een uitstel mechanisme. Want wat in december niet ‘kon’ krijgt meteen de eerste dag van januari wel een kans, oh nee.. Twee januari. “Ach, ik begin volgend jaar wel weer..”

Nee bedankt. Als het kan het hele jaar door, waarom zou je dan nog wachten? Als je iets echt wilt, zal het altijd lukken, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Het heeft allemaal te maken met motivatie, als er één ding is wat het leven mij geleerd heeft is dat je niet elke dag opstaat met dezelfde motivatie die je had toen je begon. Je moet vaak jezelf even een trap onder je kont geven en het simpelweg gewoon doen. Geen excuses, niks uitstellen. Gewoon doen. Daar draait tenslotte het hele leven om.

Mijn eigen doelen staan al wat langer vast, of zijn redelijk recent maar wel goed doordacht, het enige wat het behalen van deze doelen in de weg kan zitten, is mijn eigen vastberadenheid. Ik bepaal de route en het tempo, maar ook hoe ik om ga met een tegenslag, je reactie is vaak 80% van het probleem, hoe je er zelf tegen aan kijkt is onderdeel van de oplossing, of juist het tegenovergestelde. Gelukkig ben ik zelf redelijk nuchter, en is geen probleem permanent, voor alles is een oplossing en als die er niet is, is creativiteit nog altijd een optie.

Het is voor velen geen geheim dat ik nog altijd moeite heb met de operatie die ik in april afgelopen jaar heb gehad. Pijn zit in je hoofd, maar het was toch echt in mijn enkel voelbaar. Ik raakte er aan ‘gewend’ is wat ik vaak zei als mensen er naar vroegen, maar dat is helemaal niet waar, je kan niet wennen aan verschillende pijn prikkels. Wel kun je jezelf ‘trainen’ om anders om te gaan hiermee, waardoor de pijn dan ook minder erg lijkt te worden en je prima door je dagen heenkomt. Ik leerde de pijn te accepteren en schakelde mijn trigger punten uit, ik leerde mijn lichaam opnieuw kennen en leerde ernaar te luisteren. Gebaseerd op wat mijn lichaam aangeeft maak ik de keuze of ik het negeer of er iets mee doe. Ik bleef ondanks de vele prikkels alles doen wat ik leuk vond en pakte mijn sport ook weer op, maar net iets te vroeg.. Te fanatiek, gelukkig geen schade. Behalve de deuk in mijn ego. Inmiddels heb ik groen licht gekregen, en ga ik er vol gas tegenaan. Mijn lichaam verdiend het om de beste versie van zichzelf te zijn.

Ik geloof dat jij zelf in de hand hebt hoe jou leven gaat, al zul je niet alles kunnen sturen en onder controle hebben, je hebt wel je eigen keuzes en je eigen reacties in de hand. Je creëert zelf een box om in te leven. Ik zelf ben iemand die liever out of the box leeft, ik wil alles gezien en gedaan hebben. Alles proberen en ontdekken. Er is nog zoveel om te leren. Je horizon verbreden en op (bijna) alles ja zeggen brengt je in de meest onverwachte, maar vaak de mooiste, situaties. Ik hoop dat je dit jaar iets meer voor jezelf gaat doen, iets meer naar je hart luistert, en ontdekt dat de wereld oneindig is.

En natuurlijk nog een verlate happy birthday voor onze eigen Sven Hoogland.

Gelukkig nieuwjaar, lieve lezers!

Corine.

Geef een reactie