Veel lof voor motorgigant Honda

SPORT-  Volgens de Oostenrijker en voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz stelt heeft de Japanse motorfabrikant Honda alle verwachtingen overtroffen. De motorfabrikant was het afgelopen race seizoen één van de grootste verassingen.

Honda kan met drie zeges tevreden terugkijken op het eerste seizoen met Red Bull Racing. Honda zou van meet af aan een transitiejaar doormaken, voordat het in 2020 een gooi naar de wereldtitel doet. De progressie verliep in dat opzicht naar wens. Voor Wurz zelfs meer dan dat, hij noemt de motorleverancier in gesprek met Speedweek één van de grootste verrassingen van 2019: “Ik hoopte op verrassingen en die waren er ook. Honda heeft me met de enorme progressie nog het meest verrast, hetgeen ook belangrijk was voor F1. Aan het eind van het seizoen wist geen enkele expert meer wie favoriet was voor pole of een overwinning. Het was weer heel spannend.”

Die spanning in de slotfase is volgens de Oostenrijker een goede graadmeter voor wat er qua spektakel mogelijk is in race favoriet, Formule 1. “Je ziet dat alle moeite om teams dichter bij elkaar te brengen dus aangemoedigd moet worden. Als de sport goed en authentiek is, is dat ook makkelijk te verkopen. We zagen die plannen tegen het einde van dit seizoen z’n vruchten afwerpen. De reglementen voor 2021 zullen ook met die gedachte worden opgesteld, waardoor de teams opnieuw dichter bij elkaar moeten komen”, aldus Wurz.

De voormalig coureur verwacht volgend jaar ook weer veel van Red Bull Racing. Mercedes top coureur Lewis Hamilton kan dan het record van zeven wereldtitels evenaren, momenteel staat deze op naam van Michael Schumacher. Maar zal daarvoor wel eerst even met rivalen Red Bull en Ferrari moeten afrekenen. “Ik denk dat Lewis het op zich wel kan redden, maar het zal wel erg moeilijk worden. Want Verstappen gaat zijn leven sowieso niet makkelijk maken. Max kan dus ook kampioen worden, zeker met de huidige vorm en dynamiek van Red Bull Racing-Honda. Dit is een geweldig vooruitzicht voor de sport.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie