27 september 2021

Nederland, oh Nederland #3

7 min read

Ik ben dankbaar dat mijn roots in dit land liggen, het land van de protesterende boeren en de zorg die smeekt voor een beter cao, die de strijd aan gaat tegen een leraren tekort en waar recht van meningsuiting geen grenzen kent. Waar iedereen welkom is, tot er weer een AZC op de hoek van de straat verschijnt. Het land met tweehonderd verschillende nationaliteiten, maar waar we toch zo krampachtig vasthouden aan ‘onze’ tradities. Het land waar Zwarte Piet niet meer mag, maar de kerstman elk jaar weer welkom is. Het land waar rijkdom bestaat uit je geliefden en bezittingen, waar onze grootste trots een DJ is of in een formule 1 bolide voor de winst gaat. Het land dat altijd tweede is, maar toch altijd weer wint. Waar Amsterdam en Rotterdam nooit hand in hand zullen lopen, een klassieker zonder uit publiek. Dat kleine stukje aarde scoorde internationaal met ‘haar’ voice, en ‘haar’ Elfstedentocht raken we nooit over uitgepraat. Het land met alle mogelijke vrijheden en evenveel regeltjes en wetten, het land wat ik soms liever zou verruilen, maar wat hou ik van je Nederland. Zo klein en toch zo overweldigend groot, zoveel verschillende mensen, de harde trots van een echte Nederlander met zijn oer Hollandse nuchterheid, zo koppig als een ezel, zo simpel gebleven, de groffe en droge humor, die ik voor geen goud missen wil.

Ik heb een bepaalde afschuw naar het land waar ik verloren en gewonnen heb, maar vindt de liefde al gauw weer terug wanneer ik naar ons voetbal kijk, hoe mensen ineens eensgezind zijn. De trots en het warme hart nadat heel ons land op genadeloze wijze werd samengebracht, samen huilden en rouwden wij om MH17. Met grote rampen slaan wij armen om elkaar heen, helpen wij op elke mogelijke manier. Maar soms ervaar ik dit als hypocriet, want een oudere man in moeilijkheden bij de kassa, daar zijn wij te gehaast voor, zelfs als we de hele dag nog hebben. We filmen mishandelingen en kunnen zelfs geen respect opbrengen voor onze hulpverleners. Juist waar de grootste trots in zit, dat negeren we volledig. Maar de wereld stort in, en zo ineens.. Veranderen wij mee.

Het land met zijn vele dialecten waar we elkaar maar wat graag mee bespotten, waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt, als je maar niet voor de tegenstander bent. Waar geheimzinnig wordt gedaan over je stem, want op je politieke voorkeur hangt nog net geen doodstraf. Het land waar we durven, maar schuilen achter ons leger, het land wat altijd de lat verlegd, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is dan ook niet heel raar dat tegenwoordig alles gefrituurd kan worden en de meest bizarre uitvindingen van eigen bodem zijn, maar wat ben ik trots op je, Nederland.

Het land waar armoede de norm is, rijen bij de voedselbank staan maar de overheid het geld liever aan het buitenland geeft en wij massaal doneren voor landen die nóg armer zijn. Het land waar we schreeuwen over hoe rijk wij zijn, maar zouden we zonder de randstad nergens zijn. Zo productief en fanatiek als wij zijn, het land van de scheepvaart en de export, waar drugs legaal is en coffeeshops op elke 200 meter te vinden zijn, het land met tegenstrijdige normen en waarden. Het land van particulier vuurwerk en een jaarlijks terugkerende, kleurrijke oorlog, maar voor hoelang nog? Er wordt steeds maar van ons afgenomen, het begrip dat is er wel, het protest dat is er ook. Wat ben je toch weer heerlijk, Nederland.

Soms zou ik je anders willen, maar veranderen kan ik je niet. Zo authentiek en eigen, met je oliebollen en je nieuwjaarsduik. Zo puur en nuchter, dramatisch maar dat is je goed recht. Strijdlustig, doorgaan tot er resultaat is. Trots. Ik hoop dat je dat altijd zal blijven. Ik in ieder geval wel. Lief Nederland, jij bent van de boeren, de zorg, de arbeiders, de vissers, jij ademt de scheepvaart, jij bent van de bouwers en ondernemers, jij bent van het onderwijs, jij bent van ons.

Gelukkig nieuwjaar lieve lezers, steek veilig af!
Corine.

Geef een reactie