26 januari 2021

Opnieuw wegblokkades door boerenprotest

5 min read

DEN HAAG – Opnieuw is Nederland in de ban de van acties van boze boeren en bouwers. Door heel het land trekken actievoerders over de snelwegen naar onder meer Den Haag en Hilversum.

Op veel snelwegen ontstonden er lange files, dinsdagavond had de ANWB hier al voor gewaarschuwd. Rond 08:30 stond er zo ongeveer 400 kilometer file, het dubbele van wat normaal gesproken ontstaat op een woensdagochtend.

In Bergen op Zoom hebben boeren en bouwers het terrein van chemiebedrijf Sabic bezet en in Geertruidenberg voerden boze boeren en bouwers actie bij de Amercentrale. De boeren en de bouwers vinden dat de industrie ook veel uitstoot.

Op het Mediapark in Hilversum worden de protesterende boeren op het terrein toegelaten, zolang ze zich maar aan de aanwijzingen houden. Naast de boeren is er ook veel politie aanwezig rond het omroepterrein. Mocht het nodig zijn, wordt het terrein alsnog afgesloten voor de actievoerders.

Ook in Gouda is het druk, op De Grote Markt waar ook het stadhuis staat, staat het vol met tractoren. Volgens de politie zijn er in meerdere steden korte acties van boeren en bouwers.

Ook bij de  op- en afritten van de snelwegen is veel politie aanwezig, de politie heeft weggebruikers, dus ook de boeren, opgeroepen om hulpdiensten ruim baan te geven. De A9 bij Akersloot is om verkeerschaos in de Wijkertunnel te voorkomen, afgesloten.

Ondanks de oproep van boerenprotest groep Farmers Defence Force om af te zijn van acties bij distributiecentra en supermarkten, heeft een groep demonstranten alsnog de weg gevolgd naar een distributiecentrum van een Albert Heijn filiaal in Tilburg. De rechtbank in Lelystad besloot dinsdag dat de boeren geen toestemming hebben om de bevoorrading plat te leggen.

Ook boeren uit de Duitse grensstreek hebben zich aangesloten bij een groep boeren uit de Achterhoek. Gezamenlijk trekken zij naar het provinciehuis in Arnhem. Boeren hebben met hun tractoren de grensovergang naar Duitsland bij Coevorden geblokkeerd.

Vanmorgen werd er op de A1 bij De Lutte een barbecue-actie gehouden, zo’n vijfhonderd mensen hebben meegedaan aan de actie van actiegroep Bouw in Verzet. Beide kanten van de snelweg werden hierdoor geblokkeerd. Naast de bouwers deden ook veel boeren mee aan deze actie. Op sociale media was te zien dat op de A28 bij Hoogeveen hamburgers werden gebakken en ook Geertruidenberg werd de barbecue aangestoken door de protesterende boeren.

Bij de McDonald’s op het Sontplein in Groningen hebben boeren voor een korte tijd de McDonald’s bezet gehouden, hierbij hebben zij een poging gedaan om in tegenovergestelde richting door de McDrive te gaan.

Dinsdagavond bereikte het kabinet een akkoord met organisatie Landbouw Collectief, maar volgens Farmers Defence Force gaat het om een onvolledige principe akkoord en blijven de acties nodig. Dinsdag werd de ‘spoedwet aanpak stikstof’ door de Eerste Kamer aangenomen, hierin staan maatregelen om de bouwsector zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.

© Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie