21 januari 2021

Pin automaten ’s nachts buiten werking

4 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

NEDERLAND – De Nederlandse Vereningen van Banken (NVB) laat weten dat tussen 23:00 uur en 07:00 uur zullen geldautomaten van banken en Geldmaat per direct buiten werking worden gesteld, dit een maatregel tegen de plofkraken. Wanneer de automaten uit staan wordt het moeilijker voor criminelen om een succesvolle kraak uit te voeren.

De automaten worden uitgezet, maar zullen niet worden leeggehaald, benadrukt een NVB-woordvoerder.  Hij is er van overtuigd dat het uitzetten van de automaten het voor plofkrakers moeilijker wordt om geldautomaten met succes leeg te halen. Bekend is dat plofkrakers via de geldlade een explosief naar binnen proberen te schuiven. Als de geldlades dicht zijn, kan dat niet.

Afstorten van losse bankbiljetten, wat bij sommige automaten kan, is ‘s nachts dus niet meer mogelijk. De openingstijden van kluizen waar de zogeheten ‘sealbags’ door zakelijke klaten kunnen afgestort worden, blijven ongewijzigd.

De nachtsluiting heeft volgens de NVB alleen ’s nachts gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Het sluiten van de automaten gebeurt volgens de NVB met bijzondere aandacht voor ‘een goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld’. Automaten die op plekken staan waar een verhoogd risico aanwezig is voor omwonende worden naar veiligere locaties verplaatst.

Banken, Geldmaat, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie doen verder onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, dit wordt gedaan zodat er voor criminelen geen buit meer is. Er wordt gehoopt dat deze maatregel zo snel mogelijk toegepast kan worden.

,,Plofkraken ondermijnen onze samenleving . We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief af gaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen. Ik ben daarom blij dat we vandaag met de ministers en alle betrokken publieke en private instellingen een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit.’’ Aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie