16 oktober 2021

Kerst, het is weer zover! #2

8 min read

Kerst, het feest wat voor iedereen ‘iets’ is. Voor de één een heugelijk evenement, voor de ander iets wat ze liever overslaan. Ik behoor tot de laatste, ik heb echt helemaal niks met de commerciële feestdagen. Kerst ging bij ons altijd om familie en samen zijn. Als kind was ik hier dol op, mamma die al vroeg begon met alle lekkernijen in huis te halen, de kerstboom die we samen elk jaar weer optuigden en opa en oma Amsterdam die elk jaar weer trouw naar Lelystad reden. Wat was ik blij als dat rode autootje weer voor de deur stond. Mamma die zelf koekjes bakte (en wij deze met liefde op aten!) de eigen gemaakte chocomelk met extra veel slagroom, onze buikjes konden nooit vol genoeg zijn. Het mooiste was het als er een lekker dik pak sneeuw lag, samen met mijn broer een sneeuwpop maken of elkaar bekogelen met sneeuwballen. Mamma had hier nooit wat mee, maar wat kon ze van de kerst genieten en het voor ons twee onvergetelijke dagen maken.

Inmiddels zijn opa en oma Amsterdam er niet meer, is er veel gebeurd rond de kerstdagen de afgelopen jaren en zijn dit de twee dagen geworden waar ik elk jaar weer enorm tegen op zie. Toch is December nog altijd mijn favoriete maand, ben ik gek op alle verlichtingen, de sfeer van de steden en de dorpen, de gemoedelijkheid die kerst met zich meebrengt. Iedereen denkt ineens aan elkaar, alsof we met de kerst bewuster worden van de mensen om ons heen. Ik geniet er elk jaar weer opnieuw van, de vrolijkheid, de gezelligheid in de huizen, de creativiteit van alle decoraties, het lekkere eten en natuurlijk de vele kerstmarkten. Maar wat ben ik blij als het weer voorbij is. ”Maar kerst hoor toch juist leuk te zijn?” is het antwoordt wat ik krijg als ik aangeef dat ik niks met kerst heb. Ja dat klopt, het hoort leuk te zijn en op iedereen’s eigen manier is dat ook zo, maar kerst hoort ook heilig te zijn, dat is het toch ook niet voor iedereen?

Dit jaar ben ik met kerst aan het werk, iets dat veel mensen niet kunnen begrijpen, waar ook veel mensen graag zouden ruilen of liever thuis waren geweest, van mij mag je hoor, ik ruil wel met je. Kerst heeft voor mij zijn waarde verloren, ik hou het wel gewoon bij Sinterklaas, de blije snoetjes van al die schattige kinderen, de grote heilige man met zijn mijter en lieve pieten zijn mij meer waard. Ik associeer kerst liever met de herinneringen die ik al heb, dan met de nieuwe waar ik zelf niet beter van wordt. Ook voor mamma is dit fijner.

Een ander nadeel van kerst is de drukte in de winkels. Iedereen die nog even last minute de cadeautjes in huis moet halen (je hebt hier een heel jaar voor gehad?!) en alle ouders die nog even snel die laatste boodschappen in huis moeten halen, uiteraard MOET hun kroost dan ook mee. De winkelwagens die kriskras door de gangpaden worden neergezet, het liefst met hun kind er nog in, zo fijn! Komen ze ook nog uitgerekend op dat moment de buurvrouw tegen, bakkie thee en een koekje erbij? Super vervelend als dan ook de kinderen nog even door de supermarkt heen banjeren en je beduusd aan staren als je vraagt of je er even langs mag, ‘hoe kom je erbij? Natuurlijk niet.’ Rennend, gillend en hun plakkerige handjes op de groenten die je nét wou pakken. Laat maar zitten.. Ik haal het wel ergens anders, niet dat het daar anders zal zijn maar het gaat om het idee.. Toch? Wat vindt ik dit verschrikkelijk, zeker als de ‘achtergelaten winkelwagens met kinderen’ dan ook nog beginnen te krijsen en mamma en pappa helemaal geen zin hebben om hier mee te dealen, wat ik overigens helemaal begrijp, maar had je ze dan niet beter thuis kunnen laten? Natuurlijk is het voor de ouders ook niet fijn als de andere klanten zich dan ook nog aan hun kind gaat irriteren, maar voor de kinderen is het al helemaal geen pretje. Al die vreemde, enge mensen die quasi-boos naar je kijken of maar lief naar je gaan lachen op de hoop dat je niet nog harder gaat krijsen.

Maar ook dat hoort erbij, het zou geen kerst wezen als we de boodschappen zoals iedere andere dag konden doen, toch?

Fijne feestdagen, beste lezers!

ho-ho-ho,

Corine.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie