28 november 2021

Doorzoekingen in onderzoek naar criminele organisatie

3 min read

©Hoogland-Producties/Sven-fotografie

Driebergen – In een onderzoek naar een criminele organisatie heeft de Landelijke Recherche op woensdag 11 december op meerdere locaties in Nederland doorzoekingen verricht. De internationaal opererende organisatie wordt ervan verdacht zich bezig te houden met witwassen en drugshandel. Op 20 locaties verspreid door Nederland, waaronder bedrijfspanden en woningen, is gelijktijdig naar administratie en gegevensdragers gezocht. Er is onder andere beslag gelegd op administratie en twee panden. Er is een persoon aangehouden voor het bezit van XTC-pillen.

Het onderzoek naar de criminele organisatie wordt uitgevoerd door een FinEC-team van de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De leden van de criminele organisatie worden ervan verdacht drugs via Europese havens Nederland binnen te brengen.

Criminele organisatie
Het onderzoek is gestart naar aanleiding van geldstromen gerelateerd aan drugshandel. Op basis van ontsleutelde data zijn leden van de criminele organisatie geïdentificeerd. Inzage in deze data leerde de rechercheurs veel over de organisatie. Het valt de recherche op dat de betrokkenen met gebruik van nicknames uit een kinderserie onderling communiceren.

Doorzoekingen
Rond de 200 rechercheurs van de Landelijke Recherche hebben naar administratie en gegevensdragers gezocht. Er is beslag gelegd op administratie, sieraden, een vals ID en twee panden. Voor het bezit van meer dan 1000 XTC pillen is een persoon aangehouden.

FinEC-team
Een FinEC-team is gespecialiseerd in financieel rechercheren en richt zich op het aanpakken van de internationaal georganiseerde criminaliteit. Zonder geld als “smeerolie” kan de “engine of crime” niet draaien. Financieel rechercheren is een beproefde methodiek voor het blootleggen van netwerken, het identificeren van daders, het vaststellen van feiten en omstandigheden en het verzamelen van bewijs in strafrechtelijke onderzoeken.

Aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek worden niet uitgesloten.

Bron:Politie
Foto:Hoogland-Producties

Geef een reactie