15 oktober 2021

Nederlandse oud-topsporters doen mee aan de koudweertraining van de krijgsmacht

3 min read

Oud-topsporters zoals David Mendes da Silva, Michael Mols en Dyanne Bito gaan van 11 tot 13 december de ultieme uitdaging aan. Zij ondergaan samen met Nederlandse militairen, die in Litouwen gestationeerd zijn, de koudweertraining. Deze training maakt onderdeel uit van de oefening die Nederland uitvoert in het kader van de NATO enhanced Forward Presence Battlegroup in Litouwen.

De voormalige topsporters, 5 oud-voetballers en 2 basketballers, nemen één nacht en één dag deel aan de koudweertraining van de krijgsmacht. Een speciale Noorse trainingseenheid, gespecialiseerd in militaire operaties in extreme weerscondities, voert het trainingsprogramma uit. Om onder zulke condities te kunnen opereren moet men beschikken over speciale vaardigheden, expertise, uithoudingsvermogen en teamspirit.

Naast de koudweertraining doen de topsporters op 13 december ook mee aan een sporttoernooi met NAVO-militairen en 50 kinderen uit opvanghuizen rond Vilnius. Met het sporttoernooi hopen de militairen de jongeren te inspireren met een leuke dag vol voetbal en spelletjes. Het evenement is bedoeld als geste van de NAVO-troepen voor de gastvrijheid van Litouwen en toont de sterke eenheid en solidariteit die tussen de NAVO-lidstaten is opgebouwd door middel van gezamenlijke trainingen.

In Litouwen zijn naast 1.600 militairen van andere nationaliteiten circa 250 Nederlandse militairen gestationeerd, die zorgdragen voor de militaire versterking van de NAVO aan de Oostgrens van Europa en bekend staat onder de naam enhanced Forward Presence. De inzet dient als een geruststellende maatregel voor de Oost-Europese NAVO bondgenoten en is tevens bedoeld om een signaal af te geven aan Rusland.

Foto:Hoogland-Producties

Geef een reactie