1 december 2021

Zeventien jaar geeïst voor eerwraakmoord in Deventer

9 min read

DEVENTER – In hoger beroep is er zeventien jaar cel geeïst tegen een Deventenaar oor het doodsteken van plaatsgenoot Hasan Sarikus. ”Hasan moest volledig en definitief worden uitgeschakeld.” De rechtbank veroordeelde de man vorig jaar tot 15 jaar cel voor moord, wegens eerwraak. Daar is de 43-jarige verdachte het niet mee eens.

Toen de verdachte op 4 oktober 2017 ’s avonds laat bij zijn nichtje op bezoek was, bleek het slachtoffer zijn auto geparkeerd te hebben op de hoek van de straat. “Ik ben er toen heen gelopen om met hem te spreken. Maar Hasan reed er vandoor.”

De verdachte is Sarikus achterna gereden met een vriend. “Het was een dollemansrit.” Voor de flat van Sarikus aan de Zaanstraat in de Riverenwijk rijden de achtervolgers het slachtoffer klem. Die laatste heeft een hockeystick in de hand en geeft de verdachte er een klap mee. “Hij gaf me ook nog twee stompen.”

Vervolgens gaat alles op zwart bij de verdachte. Uit zijn binnenzak pakt hij een vleesmes en steekt het slachtoffer 20 keer, met name in de nek. Ook de hals snijdt door. Volgens de meegekomen vriend heeft Sarikus de verdachte nog hoer genoemd, toen het mes door de keel sneed. “De verwondingen duiden op opzet”, aldus justitie.

De meegekomen vriend heeft vorig jaar 7 jaar cel gekregen voor doodslag. Hij zou het slachtoffer een paar keer geslagen hebben. Hij is niet in hoger beroep gegaan.

Volgens de verdachte had hij het mes bij zich omdat hij in die periode veel oefende met het snijden van vlees. Hij was een eigen horecagelegenheid gestart. “De messen nam ik dan altijd mee naar huis om te slijpen.” Opvallend is dat hij die messen eigenlijk altijd in de kofferbak vervoerde, maar uitgerekend die fatale dag niet. Het mes lag  tijdens de dollemansrit naast hem in het portier vak.

Justitie noemt dit verhaal ongeloofwaardig. “Een mes bij jezelf in de zak steken tijdens een dollemansrit? Dat lijkt me moeilijk. Daarnaast vertoonde het mes veel overeenkomsten met messen in het blok bij het nichtje thuis.”

Tijdens de hoger beroepszaak zijn er veel vragen gesteld over de eventuele voorbedachte raad. Wat blijkt is dat de verdachte de telefoon van zijn nichtje dagenlang had afgepakt. De vraag is of hij met die telefoon het slachtoffer een appje heeft gestuurd. Want Sarikus lag op 4 oktober kort voor middernacht nog  gewoon in bed.

Toen hij volgens zijn vriendin een berichtje kreeg, sprong hij uit bed en ging weg. “Wie heeft dat bericht gestuurd?”, wil het Gerechtshof weten. “Was u dat?” De verdachte zegt het niet te weten. De  telefoon van het slachtoffer is nooit teruggevonden.

Het Gerechtshof zegt het vreemd te vinden dat de verdachte het telefoontoestel van z’n nichtje had afgepakt. “Ze was 21 jaar, meerderjarig. U zegt dat u een vrije omgang in de familie heeft. Wat moest u dan met die telefoon?” De verdachte heeft hier geen antwoord op kunnen geven.

Wat ook op voorbereiding kan duiden, is een verklaring van een familielid van de verdachte. “Ik hoorde hem zeggen als ik Hasan te pakken krijg, dan ga ik hem snijden of hakken.” De verdachte ontkent da hij dit gezegd heeft.

Onder familieleden is er dagenlang heen en weer geappt over de relatie tussen het nichtje en slachtoffer Sarikus. Appjes als ”Die zijn nog niet jarig dit jaar, als je begrijpt wat ik bedoel.” Volgens justitie heeft de verdachte dus tijd genoeg gehad om over zijn daden na te denken.

Verschillende deskundigen zeggen dat het geen eerwraak kan zijn geweest. Zo zegt de psycholoog “Het is in een staat van hoge emotionele opwinding gebeurd.” Een arabist zegt “Het nichtje was al intiem geweest met meerdere mannen. Dit rechttrekken door Hasan om te brengen zou geen zin hebben gehad.”

De vader van het slachtoffer zegt zeker te weten dat er wel sprake is van eergerelateerde wraak: “De familie van de verdachte heeft de eerwraak gepland. Dat ziet een kind van tien jaar zelfs. Ze waren het niet eens met de relatie tussen mijn zoon en het nichtje.”

Ook de vriendin van Hasan Sarikus windt er geen doekjes om. “Je hebt willens en wetens met je familie besloten om Hasan van het leven te beroven.” Volgens haar heeft de familie van het nichtje vanaf een afstandje staan kijken hoe de verdachte Hasan heeft afgeslacht. Volgens de zus van Hasan komen “de echte opdrachtgevers er mee weg.”

Het Gerechtshof zal  over twee weken uitspraak doen.

© Hoogland Producties / Sven Fotografie
© Pixabay

Geef een reactie