15 oktober 2021

Verdachte steekpartij veroordeeld

3 min read

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft de 46-jarige Tarik E. veroordeeld tot tbs met voorwaarden. De man die op 16 maart op de Albert Cuypmarkt een marktkoopman en zijn zoon neerstak en de moeder met een mes bedreigde,  verkeerde volgens de rechtbank in een psychose ten tijde van de steekpartij.

De rechtbank besloot daarop om hem te ontzien van alle rechtsvervolging. Hij moet zich echter wel verplicht laten opnemen in een forensisch psychiatrische kliniek en alle aanwijzingen van de artsen en de reclassering opvolgen.

De officier van justitie had tbs met dwangverpleging binnen een tbs kliniek geëist, het OM vond dat de verdachte niet volledig ontoerekeningsvatbaar was. Maar de rechtbank volgt de conclusies van deskundigen die verklaarden dat E. werd geleid door wanen en dat de steekpartij hem daarom niet kan worden toegerekend.

De twee slachtoffers raakten ernstig gewond. Ze vermoeden dat hij het op hen had gemunt vanwege hun Joodse afkomst. E. zou kort ervoor geradicaliseerd zijn teruggekeerd van een vakantie in zijn geboorteland Egypte. Volgens het OM was dat laatste niet waar. De 46-jarige was de eigenaar van een waterpijpenwinkel en kende de slachtoffers. Hij had meerdere conflicten met marktkooplieden, waardoor zijn frustratie en achterdocht mogelijk waren toegenomen.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie