24 oktober 2021

Dierenorganisaties doen aangifte

3 min read

gebouw van het Ministerie van Algemene Zaken

DEN HAAG – Meerdere dierenrechtenorganisaties gaan aangifte doen tegen minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Aanleiding voor de aangiftes zouden uitspraken van afgelopen maandag zijn bij de algemene ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Grapperhaus hield daar een speech, volgens de organisaties riep hij daarin op tot eigenrichting. “Volgens het live-blog van de bijeenkomst vindt minister Grapperhaus het bijvoorbeeld geen probleem om een hogedrukspuit op activisten te zetten. Dit is echter extreem gevaarlijk”, aldus de dierenrechtenorganisaties in een gezamenlijke verklaring.

De minister riep volgens de organisaties ook op tot diefstal. Zo zou hij hebben gezegd dat auto’s van activisten op een platte kar geladen moeten en meegenomen worden. Dan zouden meteen de kentekens bekend zijn en zou, als activisten de auto komen ophalen, meteen duidelijk zijn wie zij precies zijn. Ook zou hij over activisten en extremisten gezegd hebben dat “we deze figuren weg moeten krijgen, ofwel achter tralies, ofwel land uit, ofwel zoveel boetes dat ze alleen nog krantenwijk kunnen lopen.”, Laten de organisaties weten.

De dierenrechtenorganisaties vinden dat sprake is van rechtsongelijkheid tussen klimaat- en dierenactivisten aan de ene en veeboeren aan de andere kant. “Deze ongelijkheid uit zich vooral in het verschil in politieoptreden bij demonstraties, maar ook in de reactie van minister Grapperhaus op de acties”, aldus de organisaties.

Er wordt nog bekeken waarvan precies aangifte zal worden gedaan, zo zeggen de organisaties Animal Rights, Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, en Even geen Vlees.

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie