21 oktober 2021

KNVB en de overheid slaan handen in één tegen racisme

4 min read

NEDERLAND – De overheid en de KNVB zullen eind januari een gezamenlijke aanpak tegen racisme presenteren. Meerdere maatregelen zullen aangekondigd worden tegen racisme en discriminatie in de stadions. De campagne zal ‘Ons voetbal is voor iedereen’ gaan heten.

Dat vertelde minister Bruno Bruins in het gebouw van de KNVB in Zeist, waar ook premier Mark Rutte, minister van justitie Fred Grapperhaus en Ahmad Mendes Moreira bij aanwezig waren.

Bruins lichtte al enkele maatregelen toe. Zo wil hij slimme camera’s in de stadions installeren om ‘raddraaiers beter op te kunnen sporen’. Ook wil Bruins een app die al in Engeland actief is, implementeren. In die app kun je ongewenst gedrag anoniem melden.

“Ik heb er een goed gevoel bij dat er nu iets aan gedaan kan worden. Natuurlijk is het niet meteen klaar. Maar er is nu wel duidelijkheid, dat was er eerder niet.” Zo reageerde Ahmad Mendes Moreira reageerde op het plan.

Premier Rutte zegt dat het moment van Mendes Moreira bij Den Bosch allesbepalend was voor deze maatregelen. “We kunnen niet garanderen dat het niet meer voorkomt. Maar hier staan wel mensen die 100 procent gecommitteerd zijn om het te voorkomen.”

Tijdens de wedstrijd van FC Den Bosch tegen Excelsior werd Ahmad Mendes Moreira  bejegend door supporters van Den Bosch, Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch dat er sprake was van racisme.

Trainer Erik van der Ven van FC Den Bosch heeft spijt van zijn eerdere uitspraken over racistische spreekkoren bij de thuiswedstrijd tegen Excelsior. In een eerste reactie wilde Van der Ven niets over het incident zeggen, behalve dat hij achter het statement van de club staat. Later liet hij weten dat hij absoluut tegen racisme is.

Van der Ven wilde in eerste instantie niet inhoudelijk reageren, maar liet later telefonisch aan FOX Sports weten dat Mendes Moreira op zijn steun kan rekenen. “De emoties van Mendes Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raken mij ook.”

©Hoogland Producties / Sven Fotografie

©Pixabay

Geef een reactie