1 december 2021

Kabinet overleeft motie van wantrouwen

3 min read

Rutte Bijleveld

DEN HAAG  – Afgelopen nacht hebben premier Rutte, Defensieminister Bijleveld en het gehele kabinet een motie van wantrouwen overleefd in het debat over de burgerdoden na een bombardement van een Nederlandse F-16 boven Hawija in Irak in 2015.

Het ging in het debat van gisteravond en vannacht niet zozeer over het feit wat er daar gebeurd is, maar werd er vooral gedebatteerd over de geloofwaardigheid van premier Rutte, minister Bijleveld en haar voorganger oud-minister Hennis. Deze geloofwaardigheid werd vooral aan de kaak gesteld door de oppositiepartijen.

Toen Rutte, tot ongenoegen van de Kamer, bleef volhouden dat hij zich niet kan herinneren dat hij destijds door Hennis was ingelicht overhet bombardement, stelde hij zelf al de vertrouwensvraag. “Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurd is. Maar ik moet hier de waarheid spreken. Ik kan geen waarheid faken.”, zo stelde hij. “Het is een kwestie van vertrouwen. Het is aan de vraag of u mij gelooft. Zo niet, dan ga ik iets anders doen, Zo ja, dan blijf ik.”

De Nederlandse F-16’s vlogen missies voor de internationale defensiemacht om IS te bestrijden. De betreffende bom “verwoestte een bommenfabrief van IS, waar veel meer springstof lag dan gedacht. Hierdoor is er door de Nederlandse bom een dusdanige explosie ontstaan, waardoor er volgens destijds onbevestigde bronnen zeker 70 burgerslachtoffers te betreuren waren. Dit is echter niet officieel vastgesteld, want ook voor Centcom was het onmogelijk vast te stellen om hoeveel slachtoffers het ging.

© Hoogland Producties /  Sven Fotografie

Geef een reactie