15 oktober 2021

Terreurverdachten komen uit Zoetermeer

3 min read

DEN HAAG – De 34-jarige man die maandag is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag, heeft de Iraanse nationaliteit. Ook hij komt uit Zoetermeer, dezelfde plek waar zijn 20-jarige medeverdachte vandaan komt.

De moeder van de 20-jarige verdachte reageert geschokt en zegt tegen Omroep West dat ze het niet kan geloven. Ze zegt niet te weten dat haar zoon hier mee bezig was. Ze noemt haar zoon wel gelovig maar niet in de extreme hoek. Ze vertelt hoe haar 17-jarige dochter thuis in Zoetermeer getuige was van de inval van de antiterreureenheid van de Dienst Speciale Interventies. “Ze hebben de deur ingetrapt. Ze hadden gewoon kunnen aanbellen.”

Het duo is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ze zouden van plan zijn geweest met bomvesten en één of meer autobommen aan het eind van dit jaar een aanslag te plegen. Voor het Openbaar Ministerie is het doelwit nog niet duidelijk.

In oktober was de politie al begonnen aan een onderzoek na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Bij dat onderzoek zijn politie-infiltranten ingezet. Volgens het OM waren die ‘onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag.’

Volgens de informatie van de AIVD wilden de verdachten een jihadistische aanslag plegen met explosieven. Daarvoor wilden zij een training volgen, zegt het OM. “Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is”, zegt een woordvoerder.

©hoogland Producties / Sven Fotografie

Geef een reactie